Zážitek a fyzika? To je ÚLeT!

15.03.2014 09:10

 

Již potřetí se na hvězdárně v Úpici bude odehrávat jediněčný fyzikálně-experimentální tábor ÚLeT, určený pro děti ve věku 10-15 let. Pojďte s námi objevovat svět kolem nás! Termín letošního ÚLeTu je 5. - 12. července 2014.

Téma letošního ÚLeTu "Se strojem času!" dává úžasné možnosti k prozkoumání jednoduchých fyzikálních zákonů na nejvýznamnějších objevech lidstva. Podíváme se na dobu samotnou a popustíme uzdu fantazie v možnostech dob budoucích. Zahrajeme si na objevitele, vyrobíme si žárovku, jako alchymisté připravíme stříbro, potkáme se se slavným Archimedem, Newtonem, Edisonem a možná i Leonardem da Vincim. Vyzkoušíme si na vlastní kůži mnoho experimentů a prožijeme nejzajímavější okamžiky lidského poznání. Nezapomeneme ani na celodenní výlet do nejkrásnějších koutů Národního parku Krkonoše, osvěžíme se v místním bazénku a uděláme si velký táborák.

Jedinečnost táboru dala kombinace jeho organizátorů z řad vystudovaných fyziků, kteří profesionálně předvádějí fyziku ve spolku Divadla Fyziky ÚDiF, a z řad Instruktorů Brno, kteří se věnují zážitkovým akcím pro mládež. Program tak sestává z her a workshopů zaměřených nejen na objevování světa skrze vlastní zkušenost, ale i sebepoznávání; tedy v čem jsme dobří a v čem slabší, jak se s tím vyrovnat, jaké jsou naše priority a jak respektovat ostatní v kolektivu s odlišnými názory.

Na ÚLeT se sjíždějí děti z celé republiky. Areál hvězdárny zajišťuje jak dobrodružné spaní pod stany, tak příjemné sociální zázemí – sprchy, toalety, společenskou místnost, velký travnatý areál pro realizaci mnoha her a v neposlední řadě možnost večerního pozorování oblohy na amatérské i odborné úrovni. Letos se opět více jak polovina dětí hlásí s nadšením znovu, volných máme ještě deset míst. Pokud tedy o táboru uvažujete, určitě nic neodkládejte a kontaktujte nás co nejdříve.

Myšlenka vzniku tábora s fyzikální tématikou přišla od malé skupinky lidí, kteří si říkají ÚDiF - Úžasné Divadlo Fyziky. Již šest let se snažíme lidem ukazovat, že je fyzika může bavit a že ji mohou i porozumět. Fyziku bereme jako nástroj k tomu, aby lidé přemýšleli nad jednoduchými věcmi kolem sebe, protože přestaneme-li přemýšlet, přestaneme-li se ptát... Naštěstí Vaše děti touhu po poznání mají a vy je můžete nechat ji rozvíjet.

Více informací:
Kontakt: Barbora Mikulecká
ulet@astronomie.cz
www.ulet.astronomie.cz