Zavzpomínat přišlo do hvězdárny na dvacet lidí

08.06.2015 05:58

 

Sezimovo Ústí – Hvězdárna stojící na okraji města oslavila 6. června přesně padesát let. Na setkání pamětníků přišlo kolem dvaceti lidí.

 

Setkání pamětníků hvězdárny Františka Pešty při jejím padesátiletém výročí.Autor: Veronika Gigalová

Na počest jejího zakladatele se právě v sobotu konalo ve hvězdárně setkání pamětníků, kteří si pamatují stavbu, podíleli se na ní, nebo je k observatoři vážou silné vzpomínky.
„Stavěli jsme v pěti, šesti lidech, vždycky když jsme přišli po práci domů,"říká Jiří Furiš, který pomáhal hvězdárnu budovat. Všichni, kteří na setkání přišli, bedlivě naslouchali těm, kteři si  vznik hvězdárny pamatují. „Vzpomínky mám různé, kluci dělali velké taškařice a legrace, moc jsme se nasmáli a pobavili,"  nastínil atmosféru při vzniku stavby Jiří Furiš.

K promítání fotografií meteoritů a dalších úlovků se s vyprávěním příběhů o sezimoústecké hvězdárně patří, přidal také Petr Bartoš. „Jednou jsme udělali na lidi takový podvod, že jsme do jedné z děr, která zbyla po vykáceném stromě, vložili kámen, který byl namaskovaný jako meteorit. Místo jsme připravili celé tak, aby vypadalo, že je zničené po jeho dopadu," usmíval se Petr Bartoš nad výstřelkem.

„Myslím že někdo pod tím meteoritem zapálil i oheň, aby když lidé přijdou, mohli vidět, jak to vypadá, když takový kámen proletí atmosférou," dodal pobaveně. Na tento popud pak další lidé z hvězdárny udělali vtipné fotomontáže a parodující vesmírné snímky.
Současně se zábavou ale čekalo návštěvníky a pamětníky i odhalení čtyř nových tabulek s názvy SezimovoUsti, Frantisekpesta, Bohemia a Hus. To jsou totiž názvy čtyř planetek, jež dostaly  jména buď  podle astrologických nadšenců z hvězdárny, nebo se jejich názvy s oblastí Táborska pouze pojí. „Planetku Frantisekpesta jsme víceméně pojmenovali my, protože jsme si přáli, aby po člověku, který naši hvězdárnu založil a vesmír miloval, zůstal nějaký odkaz, nějaká vzpomínka," vysvětlil Petr Bartoš.

 

První Evropan

I za velmi parného počasí se na obloze dalo venku postavenými dalekohledy pozorovat Slunce a tuto možnosti využil téměř každý z návštěvníků.
Řeč přišla i na osobnosti, které se staly pro hvězdárnu důležitými, nebo skutečně vynikají ve svém oboru. „Musím se zmínit především o Stanislavu Fořtovi, to je podle mého názoru naprosto neuvěřitelně nadaný člověk," chválil vzorného a pracovitého studenta Cambridge jak Petr Bartoš, tak také Pavel Hrkal, který Stanislava Fořta, kterému je dnes dvaadvacet let, učil na gymnáziu fyziku.

Pavel Hrkal prý už při první hodině poznal, že jde o výjimečnou osobnost s velikým potenciálem. „To bylo hned vidět, jak  se ptal a jak se o všechno zajímal. Vyhrál hodně ocenění v oblasti fyziky, astronimie a matematiky. Dokonce byl první Evropan, který porazil asijské soutěžící na asronomické soutěži v Číně. Do hvězdárny v Sezimově Ústí chodil na kroužek astronomie, který funguje už od roku 2008. Postupně se jeho talent rozvíjel a díky nabytým vědomostem vyhrával další a čím dál prestižnější soutěže. „Ve svém věku je jeden z nejmladších astronomů na světě, který rozumí tak širokému spektru problémů a má neuvěřitelné vědomosti, které někteří sbírají celý život," poznamenal Pavel Hrkal.

„Jiří Grygar přednášel v observatoři o Sluneční soustavě a to si pamatuji že bylo velmi poutavé, moc se mi to líbilo. Byla mimořádná aktivita slunce a viděl jsem dalekohledem asi největší skvrnu na slunci," dodal na závěr Pavel Hrkal.

 

Autor: Veronika Gigalová
Zdroj: https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/zavzpominat-prislo-do-hvezdarny-na-dvacet-lidi-20150606.html