Vychází kniha Tajemná zatmění

23.04.2015 23:01

Mnoho let jsem byl navyklý sáhnout do poličky a čerpat informace o blízkých zatměních na našem území z tenké, ale praktické a záslužné brožury Františka Martinka. A říkal jsem si, jak je to úžasné, že je tam přehled až do roku 2012. A přišlo to nečekaně rychle, rok 2012 skončil a najednou nic – bylo potřeba hledat jinde. A bylo kde najít, dokonce i v českém prostředí. Právě tady, na Astro.cz. Postupně se zde rozrostl přehled zatmění až do roku 2060. Tak si zase říkám, to je úžasné, na jak dlouho dopředu to je. Ale to není všechno. Nyní vychází kniha Tajemná zatmění, kterou napsal právě vedoucí redaktor Astro.cz, Petr Horálek.

Sveze se tahle knížka na zvýšeném zájmu o zatmění díky nedávnému dobře pozorovatelnému částečnému zatmění Slunce 20. března? Především by se ale měla svézt na vlně zájmu těch, kteří hledají všechny údaje pěkně pohromadě a to v papírové podobě třeba na té poličce. Kniha je základní učebnicí všeho, co je se zatměními spojeno. Napříč knihou se dozvídáme, že se zatměními bylo spjato lidstvo už od nepaměti a pro jejich nepřehlédnutelnost jsou o nich záznamy ve starých kronikách. Najdeme tu vysvětlení zákonů, podle kterých se zatmění Slunce a Měsíce řídí a co z nich vlastně činí nezapomenutelné zážitky. V druhé polovině knihy se poté dostaneme k vědeckému významu a přínosu zejména úplných zatmění Slunce a v této souvislosti je zde připomínka toho, že právě čeští matematici jsou v tomto ohledu v současnosti světovou špičkou. A především – v knize najdeme přehled všech zatmění viditelných z České republiky až do roku 2060, a to s bohatým obrazovým materiálem, a nechybí ani přehled nejvýznamnějších úkazů ve zbytku světa.

 Radost z knihy Tajemná zatmění najdou i ti, kteří mají rádi především pěkné fotografie a příběhy. Petr Horálek je také vášnivým a vynikajícím astrofotografem a cestovatelem. Autor zde čtenářům sdílí informace o budoucích zatměních Slunce a Měsíce spolu se svými zážitky ze zatmění minulých. Vše v souvislostech, jaké byste ani nečekali. Po přečtení tedy budete velmi dobře vědět, co čekat a na co se připravit při sledování těchto úchvatných nebeských představeních.

K dobru autora i nakladatelství Albatros, které knížku vydává, je třeba přičíst fakt, že části této knihy, především ty informační s přehledy zatmění, najdete i elektronicky na Astro.cz. To ale asi nebude důvodem si knížku nekoupit. Kniha není určena odborníkům, ale laikům. Všem zájemcům o vesmír a o zatmění Slunce a Měsíce. Je více obrazovou publikací a zároveň přehledným itinerářem, kam se vydat za příštími zatměními Slunce. Za tím nejúchvatnějším nebeským úkazem, při kterém krajina ocelově zešedne a při kterém se člověku rozrušením mění hlas. Nebo kdy nastane zatmění Měsíce – to nejbližší nás čeká 28. září a bude ... no to už se dočtete v knížce Tajemná zatmění.

 

Pavel Suchan