Stopařův průvodce Galaxií v přihrádce palubní desky míří k Marsu

07.02.2018 00:03

 

ELONA MUSKA DNES ZASTOUPIL STARMAN - ZATÍM
Z kosmodromu na Floridě z rampy 39A úspěšně vzlétla ke svému premiérovému startu nová raketa Falcon Heavy. Pod aerodynamickou hlavicí byl na levém sedadle sporťáku Tesla Roadster připraven Starman, oblečený v novém skafandru pro posádky lodí Crew Dragon. Pro ukrácení dlouhé chvíle i pro zmírnění případného napětí mohl sáhnout do přihrádky v palubní desce pro knížku Stopařův průvodce po Galaxii od známého autora Douglase Adamse, pustit si písničku britského zpěváka Davida Bowieho, a v přihrádce našel možná také román Nadace od slavného Isaaca Asimova; alespoň se o tom před časem zmínil Elon Musk, ten, který je duchovním otcem dnešního dlouho očekávaného a tak úspěšného kosmického dne.

V ČERVENÉM SPORŤÁKU K MARSU
Když jsme před Vánoci poprvé uviděli na Instagramu Elona Muska červený sporťák na adaptéru pro užitečné zařízení známého z letů raket Falcon 9 a rázem bylo jasné, co ponese Falcon Heavy při své premiéře místo nezajímavého a zcela nepřitažlivého balastu, a především co má dopravit na protáhlou heliocentrickou dráhu periodicky dosahující až k oběžné dráze Marsu, rázem bylo jasné, která „ojetina“ se stane nejvyhledávanější a nepochybně i nejdražší v celé historii automobilismu.
Červený sporťák používal přímo Elon Musk, který nikdy neskrýval, že jeho snem je, aby se sám jednoho dne vypravil až na povrch Marsu. Zatím se tedy rozhodl k Marsu poslat jako předvoj svůj sportovní automobil, a jak na začátku února doplnil, také Starmana jako svého vyslance, oblečeného do sněhobílého moderního kosmického skafandru; a rovněž svou oblíbenou knihu, možná dvě.
Abychom se my, kteří zůstáváme na Zemi, mohli podívat očima Starmana na jeho raketový let k Marsu, nechybí samozřejmě ani TV kamery. A pro umocnění atmosféry, ostatně jak to v každém správném sporťáku bývá, se během startu a vzletu z kabiny rozezněla píseň v podání Davida Bowieho. Byl to úžasný pohled přes čelní sklo automobilu na modrou Zemi na pozadí černého vesmíru!
Vedle dalších zajímavostí z nákladového prostoru nelze nepřipomenout, že na šedé desce pod automobilem s graficky pohledným písmenem X, typickým pro Muskovu raketo-kosmickou společnost, jsou vyryta jména pracovníků SpaceX. Elon Musk totiž umí poděkovat svým spolupracovníkům, ostatně jako neváhá věnovat značný čas dotazům veřejnosti z celého světa na twitteru. Když se ho jeden z účastníků diskuse zeptal, zda si může červený sporťák ponechat, když si pro něj doletí, bez okolků přitakal, že samozřejmě, že s tím nemá žádný problém.
Až doposud byl jediným soukromým vlastníkem objektu na Měsíci americký kosmický turista a nadšenec pro kosmický výzkum Richard Garriott, který v aukci Sotheby koupil ruský Lunochod-2. Kdo tedy zvedne rukavici a s jeho již vysloveným souhlasem převezme vlastnictví k dnes již slavnému červenému sporťáku Tesla Roadster?
POUHÁ REKLAMA?
Pokud jde o Elona Muska a jeho spolupracovníky ze SpaceX, odvádějí svou práci skutečně skvěle. Je vidět, že se musí sami uživit tím, co dělají, protože se nemohou spoléhat na zaručený tok peněz ze státní kasy z příslušné částky ze státního rozpočtu. Dokáží proto prosadit svou práci nejen prokazatelnými úspěchy a bez nadsázky odvážnými plány, ale například před startem Falconu Heavynapínali zvědavost nejen kosmofandů z celého světa doslova jako příslovečné dědečkovy kšandy. Pomohly jim k tomu nejen nechtěné opakované odklady startu, ale například mnohé jako vždy neotřelé nápady, jak upoutat pozornost veřejnosti. Červený Tesla Roadster místo nic neříkajícího balastu jako zátěže mezi nimi naprosto dominuje. Věční kritici, kteří nikdy nevymřou, sice s pohrdáním okamžitě pohovořili o laciné reklamě na výrobky další firmy, kterou Elon Musk vlastní, ale pravdu neměli. Jednak by nešlo o žádnou lacinou reklamu, protože náklady na start Falconu Heavy byly již před časem odhadovány na částku kolem 90 milionů dolarů, ale především v tomto případě je význam a dopad celé akce mnohem cennější, než pouhá reklama na automobil.
Je pravdou, že v NASA by si něco takového nemohli dovolit. Jsou totiž národní agenturou, která na svůj provoz dostává finanční prostředky ze státního rozpočtu, tedy z peněz amerických daňových poplatníků. Takže suše a zkostnatěle uvažující zatvrzelí škarohlídi a spolu s nimi po sebezviditelnění prahnoucí jedinci by nepochybně okamžitě pozvedli hlas s tím, že „si nepřejí podobné šaškárny za své peníze", aniž by jim ovšem šlo skutečně o podstatu věci.
Kdyby totiž stejně tomu bylo v NASA, nemohli by nic kritizovat ani největší „suchaři", protože červený sporťák na cestě k Marsu, písničky Davida Bowieho, ale také Stopařův průvodce Galaxií v přihrádce palubní desky (možná i Asimovova Nadace), to všechno nepochybně upoutá pozornost statisíců či spíše milionů lidí, kteří možná ještě včera o kosmické dění nejevili žádný zájem, a především mladých lidí. Také nejen ke kosmonautice, ale všeobecně k technice jako takové, kdy někteří takto oslovení lidé také doslova objeví sci fi a rovněž znovuobjeví krásu čtení tištěných knih, na které počítačové a internetová generace neprávem zapomíná.
Možná vše vidím v příliš pozitivních barvách a ve větších souvislostech, ale každý podobný prospěšný krok je nutno ocenit, takže vše co Elon Musk a jeho lidé ze SpaceX k dnešní úspěšné premiéře Falconu Heavy připravili, je nesmírně prospěšné.
(publikováno na Technet iDNES, 6.2.2018)