Prohlášení ESA ke spolupráci s Ruskem

04.03.2022 10:15

Evropská vesmírná agentura vyjádřila politování nad lidskými oběťmi a tragickými následky války na Ukrajině. Plně uplatňuje sankce, které členské státy uvalily na Rusko. Posuzuje důsledky pro každý z probíhajících programů prováděných ve spolupráci s ruskou státní kosmickou agenturou Roskosmos a v úzké koordinaci s průmyslovými a mezinárodními partnery (zejména s NASA v oblasti Mezinárodní kosmické stanice) přizpůsobuje svá rozhodnutí rozhodnutím členských států. ESA bere na vědomí stažení pracovníků z kosmodromu Kourou a přizpůsobí tomu, na jaké nosiče převede plánované vypouštěné náklady. Pokud jde o misi ExoMars, s politováním musí konstatovat, že start v roce 2022 je málo pravděpodobný a další postup se bude řešit. Zdroj

Vyjadřujeme politování nad lidskými oběťmi a tragickými následky války na Ukrajině. Přijímání správných rozhodnutí je pro nás naprostou prioritou, a to nejen kvůli našim pracovníkům zapojeným do programů, ale i při plném respektování našich evropských hodnot, které vždy zásadně formovaly náš přístup k mezinárodní spolupráci.

ESA je mezivládní organizace řízená 22 členskými státy a v uplynulých desetiletích jsme vybudovali silnou síť mezinárodní spolupráce, která prostřednictvím svých velmi úspěšných programů slouží evropské i světové kosmické komunitě.

Plně uplatňujeme sankce, které naše členské státy uvalily na Rusko. Posuzujeme důsledky pro každý z našich probíhajících programů prováděných ve spolupráci s ruskou státní kosmickou agenturou Roskosmos a v úzké koordinaci s průmyslovými a mezinárodními partnery (zejména s NASA v oblasti Mezinárodní kosmické stanice) přizpůsobujeme svá rozhodnutí rozhodnutím našich členských států.

Pokud jde o vypouštění kosmických lodí Sojuz z evropského kosmodromu v Kourou, bereme na vědomí rozhodnutí Roskosmosu stáhnout své pracovníky z Kourou. Následně posoudíme pro každé evropské užitečné zatížení, za které neseme odpovědnost, vhodnou variantu, například pomocí připravovaných raket Vega-C a Ariane 6.

Pokud jde o pokračování programu ExoMars, je vzhledem k sankcím a širším souvislostem start v roce 2022 velmi nepravděpodobný. Generální ředitel ESA zanalyzuje všechny možnosti a připraví formální rozhodnutí o dalším postupu členských států ESA.

ESA situaci nadále sleduje v úzkém kontaktu se svými členskými státy.

Další informace o ESA: www.esa.int