Posun písmen o heslo

04.11.2016 10:05

 

Každé písmeno se střídavě posune o zadaný počet pozic. O kolik se má písmeno posunout závisí na heslu. První písmeno se posune o tolik pozic, kolikáté je první písmeno v šifře. Druhé písmeno jako druhé písmeno v šifře. Pokud je vyčerpána délka hesla je posun prováděn zase od začátku hesla.

 

Příklad

heslo:                                heslo

zašifrovávané slovo:          zelenina

zašifrované slovo:             gidpbprs

 

Jak šifrovat

Při šifrování posunujeme každé písmeno podle stále se opakujícího se klíče. Pro šifrování je vhodné představit abecedu jako řadu čísel, kde písmenu A odpovídá číslo 0 a číslu 25 písmeno Z. Potom platí, že A + A = A (protože 0 + 0 = 0), A + B = B, B + B = C.

Pokud šifrujeme, pak postupně posunujeme každé písmeno zprávy o určené písmeno hesla. První písmeno zprávy posunujeme podle prvního písmena hesla. Druhé podle druhého, atd. Pokud má heslo více písmen, než zpráva, což je častý případ, pak znovu použijeme písmena hesla od začátku.

 

Jak dešifrovat

Pokud chceme takovouto šifru, dešifrovat měli bychom znát domluvené heslo. V případě, že jej neznáme, pak sice existují způsoby, jak přibližně přijít na heslo, ale takového postupy jsou časově velmi náročné.

Pokud dešifrujeme, používáme místo přičítání písmen jejich odčítání.