Pardubice uctily památku svých čtyř průkopníků

24.05.2014 08:34


V úterý 20. května 2014 proběhlo na pardubickém centrálním hřbitově slavnostní setkání s názvem Den dopravy. Již samotný podtitul „Per aspera ad astra“ tedy „Přes překážky ke hvězdám“ naznačuje, v jakém duchu se letošní oslavy nesly. Mezi významnými pardubickými průkopníky tak mimo známých jmen jakými jsou Ing. Jan Kašpar, Eugen Čihák či Jan Perner byl se ctí za přítomnosti zástupců Pardubického kraje, města Pardubice a některých poslanů parlamentu ČR připomenut i zakladatel první lidové hvězdárny v Čechách a průkopník bezmotorového létání baron Artur Kraus.

Kraus_pieta3 Foto: Petr KomárekLetošní DEN DOPRAVY, na němž v rámci oslav 160. výročí narození barona Artura Krause spolupracovala i pardubická hvězdárna a Dům dětí a mládeže ALFA Pardubice, se započal odhalením netradiční naučné stezky. Právě od 20. května 2014 najdou zájemci o historii přesné místo posledního odpočinku významných osobností tohoto města. Čtyři výše zmíněné osobnosti nevyjímaje.

Zcela výjimečně se návštěvníkům a hostům vzpomínkové akce dostalo nahlédnout do prostor rodinné hrobky Krausových, jež je situována jako krásně zdobená kaple. Připomínkou astronomických počinů barona Artura Krause je blankytně modrý strop s vyobrazením hvězdné oblohy. Ještě jednou v tomto roce by se tak zcela mimořádně mělo toto místo otevřít veřejnosti a to právě na den narození pana barona, tedy 2. srpna 2014.