O pouštění draků

21.11.2015 19:01

 

Mnoho dětí i rodičů si na vlastní kůži vyzkoušelo, že pouštění draků při slabším větru není nijak snadné, ale proto, aby draci nejen vzlétli, ale udrželi se i ve vzduchu, je potřebné jejich pečlivé sestavení. Důležitý je především poměr jejich velikosti a hmotnosti, protože čím lehčí a větší drak je, tím snadněji se vznese. Aby bylo plachtění draka snadné, je důležité také správné nastavení upínacích provázků, kdy ten horní by měl být o tolik kratší, aby s plochou draku svíral pravý úhel. A nakonec o eleganci plachtění draka rozhoduje jeho stabilita, kterou je možné ovlivnit jeho samotným tvarem a vyvážením, ale především správným ocasem, u kterého se fantazie nemusí příliš omezovat.

 

Provázek na pouštění draka

Délka provázku může být různá, ale cca 20 metrů postačí. Provázek namotejte například na kousek silné větve, kterou zbavte výčnělků, nebo na kus dřevěné tyče, jejíž průměr by měl být alespoň 5 cm. Provázek se vám bude navinovat rychleji a lépe na větším průměru, pozor ovšem na to, aby se dětem dobře držel. Draka pouštějte na slabém provázku, režné niti nebo silonovém slabém lanku.

 

Ocas

Ocas není pouze na ozdobu, ale slouží ke stabilitě draka při letu a obzvlášť při silném větru. Měl by být alespoň 2 metry dlouhý a mašličky asi 25 centimetrů od sebe. Ty vyrobíte z papírů 20 x 10 cm, složíte je tak, aby šířka mašle byla 2 cm a délka 20 cm a pak je přivážete k provázku.

Po připevnění ocasu můžete draka vyzkoušet. Pokud jste dodrželi přesný postup, měl by váš drak vzlétnout. Draka vždy pouštějte ve dvou. Při slabším větru je nutné s drakem i několik desítek metrů běžet, než se vznese do výšky, kde fouká silnější vítr. Pokud fouká silný vítr, stačí draka nasměrovat proti němu a on se vznese sám.