Největší impaktní kráter na Zemi

26.09.2018 18:13

 

Práce odborníků z Astronomického ústavu Akademie věd ČR potvrzuje hypotézu, že Wilkesova země v Antarktidě disponuje obřím kráterem, a to zřejmě tím vůbec největším impaktním na Zemi. Impaktní krátery vznikají nárazem jiného tělesa (asteroidu), tento konkrétní má mít průměr přes 500 kilometrů.

Objekt ve Wilkesově zemi je patrně největší kráter na této planetě a jediný dochovaný maskon, tedy anomální oblast v kůře spojená s podpovrchovou koncentrací hmoty.

„Potvrzujeme tím dřívější spekulace, ale s novými daty s přesností a rozlišovací schopností o dva řády větší, než měli naši předchůdci k dispozici v roce 2006. Kráter o průměru asi 550 km je pod ledem východní Antarktidy a má pokračování v jižní Austrálii,“ popsal vedoucí výzkumného týmu Jaroslav Klokočník. Pro srovnání: Česká republika měří od nejzápadnějšího k nejvýchodnějšímu místu 493 kilometrů.

Pro potřeby bádání Češi navíc přisunuli Antarktidu a Austrálii k sobě, pozorujeme tak pokračování půlkruhu v jižní Austrálii a v moři pod ní směrem k Antarktidě.

„To zjistili už Frese a kol. v roce 2013 a vedlo je to k myšlence, že dopad planetky, která způsobila kráter, vyvolal i oddělení Antarktidy od Austrálie na rozhraní prvohor a druhohor, což je jistě provokativní názor, který se může setkat s negativní reakcí,“ poznamenali členové Astronomického ústavu.