Modurit

15.05.2016 18:47

 

Použití moduritu

Modurit je modelovací hmota s širokým uplatněním pro fantazii a šikovné ruce, pro tvořivou práci dospělých i dětí, pro kutily, výtvarníky, loutkaře a učitele. Dále se modurit používá i v průmyslové oblasti (automobilový průmysl) v oblasti zdravotnictví, gravírování a výroby potisků.

 

Vlastnosti moduritu

Modurit je bělavá, plastická, polotuhá a snadno tvarovatelná hmota, vyrobená na bázi polymeru. Je zdravotně nezávadný, nehořlavý a lze jednoduše a rychle vytvrdit ve vroucí vodě nebo v horkém vzduchu. Před použitím lze modurit obarvit zapracováním pigmentů nebo použít uměleckých olejových barev, které se s hmotou dobře spojují. Modurit se prodává v barvách bílé, žluté, červené, zelené, modré a hnědé.

MODURIT se vytvrzuje se teplem ve vroucí vodě nebo v horkém vzduchu o teplotě 100°-110°C. Při vaření ve vodě trvá vytvrzení 1 cm vrstvy asi 15 minut. Hmotu nelze převařit.

Vytvrzování vzduchem provádíme nejlépe v elektrické troubě nebo v sušárně s tepelnou regulací, abychom příliš velkou teplotou modurit nespálili.

Na vytvrzování moduritu se nesmí použít mikrovlnná trouba.

MODURIT lze na povrchu barvit různými akrylátovými, latexovými a dalšími barvami pro výtvarníky. K probarvení moduritu lze použít temperové nebo olejové barvy. Při práci s Moduritem je nutno dbát na čistotu rukou i používaného nářadí.

Modurit má záruku 1 rok od data výroby, ale i po této době se dá tuhý modurit dobře rozválet válečkem na nudle nebo obdobným způsobem a je opět připraven k modelování. Tuto činnost však již nelze opakovat a je potřeba takto upravený modurit spotřebovat nejdéle do měsíce.