Mladí čeští astronomové přivážejí z Tatarstánu stříbra a bronz

25.10.2015 07:26

 

Český tým na XX. IAO (zleva: Jan Kožuško, Jaromír Mielec, Radka Křížová, Jindřich Jelínek, Jiří Vala, Jiří Loun, průvodkyně českého týmu a Lenka Soumarová).
Autor: Astronomická olympiáda.

Český tým přivezl z XX. Mezinárodní astronomické olympiády (XX. IAO) v Kazani (Tatarstán, Ruská federace, 15. – 23. října) dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Jubilejní dvacátý ročník Mezinárodní astronomické olympiády hostilo hlavní město Tatarské republiky Kazaň. Organizátoři připravili velmi zajímavé soutěžní úlohy a pestrý doprovodný odborný a kulturní program.

Tisková zpráva České astronomické společnosti a Štefánikovy hvězdárny v Praze ze 23. října 2015.

 

Medailista Jaromír Mielec před pozorovacím kolem. Autor: Astronomická olypmiáda
Medailista Jaromír Mielec před pozorovacím kolem.
Autor: Astronomická olypmiáda
Stříbrné medaile získali Jindřich Jelínek, absolvent FZŠ Olomouc, Hálkova 4, nyní student Gymnázia Olomouc-Hejčín a Jiří Vala z Gymnázia Mikulov, bronzovou medaili získal Jaromír Mielec z Gymnázia Ostrava-Zábřeh. Čestná uznání obdrželi Radka Křížová ze Štefánikovy hvězdárny a Jiří Loun z Gymnázia Olomouc-Hejčín. Delegaci vedli Ing. Jan Kožuško a Mgr. Lenka Soumarová ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně.

 

Absolutního vítězství dosáhl Panopung Phoompuang z Thajska. Zvláštní cenu za nejlepší obrázek ledního medvěda v úloze na viditelnost zatmění získal Sangyun Jeon z Koreji. Ve třech soutěžních kolech řešili účastníci teoretické úlohy, zpracovávali spektra a poměřili se ve znalostech oblohy v nejmodernějším Ruském planetáriu.

Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007. Celkem mladí čeští astronomové z mezinárodních soutěží dosud přivezli již 5 zlatých, 10 stříbrných a 18 bronzových medailí.

V příštím roce se starší studenti utkají v Indii na 10. IOAA (Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice) a mladší studenti v Bulharsku na XXI. IAO. Na obě soutěže plánujeme vyslat český tým, aby své síly na mezinárodním poli mohli v roce 2016 poměřit další nadaní čeští žáci a studenti.

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2015/2016 probíhá 13. ročník a do školního kola se mohou zapojit žáci druhého stupně základních škol a studenti všech ročníků středních škol. Úspěšní řešitelé postupují do krajského kola a nejlepší se utkají na jaře 2016 v celostátním finále. Více informací naleznete na https://olympiada.astro.cz.

 

Kontakt a informace:

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda