Léto bude patřit Saturnu, jasnější kometě a planetkám

01.05.2017 10:35

 

S létem přijde teplé počasí a pochopitelně spousta příležitostí trávit čas pod noční oblohou s nejkrásnějším úsekem Mléčné dráhy. Vyjma dobré viditelnosti planety Saturn, která jistě potěší svými prstenci každého majitele už menšího hvězdářského dalekohledu, stojí za zmínku i dlouhoperiodická kometa C/2015 V2 (Johnson). V dosahu dalekohledů bude sice už od ledna 2017, ale lepší bude počkat až do května, kdy snad zjasní až k 7,5 magnitudě a přesune se vysoko na večerní oblohu. Maximálního jasu (7,3 mag) by měla vlasatice dosáhnout na přelomu května a června, kdy bude procházet od severu k jihu souhvězdím Pastýře. Pro její sledování pak bude nejpodstatnější právě rychlý pohyb směrem k nebeskému rovníku, takže v následujících dnech nám rychle bude mizet z oblohy. Již v tuto chvíli je kometa dokonce oproti předpovědím o něco jasnější, takže existuje malé procento naděje, že by mohla překvapit a dostat se třeba i na hranici viditelnosti pouhýma očima. Aktuální polohu komety najdete v mapce na webu Společnosti pro meziplanetární hmotu.

 

Jako každý rok i v červnu a v červenci 2017 bude v kurzu možnost spatřit mrazivou krásu Nočních svítících oblak (NLC), které úzce souvisí právě s meteorickým prachem. Kdy a jak je vyhlížet, najdete v článku z června 2015.

A dále se červenec, tedy měsíc s velice krátkými nocemi, stane v roce 2017 měsícem opozice jedné z největších planetek a jedné trpasličí planety. Jedná se o Juno a Pluto. Jako první se do opozice se Sluncem dostane 2. července 2017 odpoledne planetka (3) Juno. Při vzdálenosti jen něco více než 2 AU od Země bude mít Juno jasnost 9,6 magnitudy. Objekt se bude promítat do severní části nevýrazného souhvězdí Štítu, který ovšem leží v krásné části Mléčné dráhy, a kolem místní půlnoci jej nalezneme přibližně 35° nad jižním obzorem. Na vyhledání tedy nutně potřebujete mapku a dalekohled o průměru aspoň 6 centimetrů (tedy větší binokulár).

 

Zdroj: www.astro.cz