Letní dobrodružství pro děti aneb Tábor 2016: Vesmírná odysea

13.03.2016 07:29

 

Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti pořádá v srpnu 2016 již osmý tábor, zaměřený na astronomii a kosmonautiku. Námětem pro ten letošní se stal velmi originální román Roberta Charlese Wilsona, Spin. Wilsonově záhadě zmizelých hvězd budeme společně přicházet na kloub v celotáborové hře. Kromě ní nás čeká tradiční koktejl her, bloků s informacemi, testíků, soutěží, táboráků, pozorování a všeho, co ke správnému letnímu táboru patří.

Osmý ročník našeho tábora je spojen s několika změnami. Tou první je změna místa. Zůstáváme stále v Orlických horách, ale po nedobrých zkušenostech z loňska jsme změnili chalupu.  Určitě jsme neprohloupili. Chata Hradečanka ve Zdobnici, jen 10 km vzdušnou čarou od našeho bývalého místa, nám poskytne naprosté soukromí, více klidu a prostoru. Navíc nám velmi příznivá cena za pronájem chalupy umožnila protáhnout dobu tábora o jeden den a zároveň výrazně snížit účastnický poplatek, takže v současnosti jsme s cenou opravdu velmi nízko.

Druhou velkou změnou je rozšíření Vesmírné odysey pro mládež nad 16 let. Minulé roky jsme naráželi na problém s našimi „odrostlíky“. Někteří by s námi rádi jezdili i dál, ale čistě táborový režim pro téměř dospělé nebo dokonce plnoleté astronomy nebyl to pravé, co bychom jim mohli nabídnout.  A ze všech jsme praktikanty udělat nemohli, bylo by jich časem víc, než dětí. Letošní ročník tedy doplňujeme o Space Academy (VO-SA), soustředění pro mládež nad 16 let. Naši „studenti“ budou mít volnější program, zaměřený méně na hry a více na astronomii a kosmonautiku. Určitě jim ale nebudeme bránit, pokud se do her budou chtít zapojit, vždyť praktikanti a vedoucí si často hry užívají se stejným zápalem jako děti. Pokud dá naše akademická mládež přednost dospělejším formám zábavy, čeká ji hlubší zasvěcení do amatérské astronomie i do kosmonautiky.
Třetí změnou je návrat naší kuchyně do profesionálních rukou. Po  několika letech, kdy se nám kuchaři měnili téměř každý rok, a dvou letech, kdy jsme si vařili sami (a ne úplně špatně), svěřujeme kuchyni jednomu z našich odrostlých astro-kosmonautů. Ondra má sice za sebou teprve první rok oboru kuchař-číšník, ale i to je víc než máme my ostatní, kteří jsme se v kuchyni motali dosud. Věříme, že za rok dva už bude Ondra zvládat celé vaření sám a my už navždy budeme mít po starostech s hledáním kuchařů na tábor. Zatím mu ještě budeme pomáhat – ostatně ve vaření pro tábor máme už nějaké ty zkušenosti.
Víc změn neplánujeme.  Budeme se držet toho, co se osvědčilo, co máme zažité a co se nám líbí.  Stejně jako minulé roky i letos máme pozváno několik zajímavých hostů, dokonce víc než v minulých letech, čeká nás jeden celodenní výlet a také nezapomeneme navštívit lanové centrum.  Na úplný závěr dejme slovo několika repetentům. Na co se nejvíc těší v letošní  VO?

 

Standa, vedoucí, pojede posedmé: „Těším se na prima děti, které nebudou zlobit, budou usínat hned po večerce a budou si uklízet v pokojích. Také se těším na suprového kuchaře, který bude doslova kouzlit v kuchyni. Samozřejmě očekávám oblohu bez mráčku pro noční pozorování.

Ondra, nový kuchař, pojede pošesté: „Kromě zajímavých přednášek a pozorování krás noční oblohy se těším na celotáborovku 'na jiné planetě'. Nikdy jsem nebyl fanouškem stanů a koupání ve studené řece, proto jsem moc rád, že jezdíme na chalupu a máme tam hezky pohodlíčko. Další výhodou jsou výborní kuchaři a skvělé jídlo. Když si to všechno sečtete, tak vám vyjde, že se na tábor těším strašně moc.“ 

 

Katka, vedoucí a zdravotnice, pojede poosmé:  „Já už se strašně těším na pozorování, na hry a noční bojovky.

Petr P., VO-SAk č.1, pojede poosmé: „Úplně nejvíc se těším na noční bojovky, na Upíry a Zlatokopy.

Vláďa, pojede popáté: „Těším se na hry, které rozvíjejí fantazii. Určitě taky na kolektiv. A na nezapomenutelné zážitky."

Petr P., pojede potřetí: „Já se rozhodně těším na pozorování, hry a ten nejlepší kolektiv.

Jindra, pojede potřetí:  „Těším se na novou chatu s jiným správcem a bez vos. A hlavně na znamenité zážitky.

Dan, byl dvakrát: „Rád bych jel, ale ve stejném termínu jedeme na dovolenou s rodiči. Na VO to byly příjemné chvíle v příjemném kolektivu. Fajn bylo přespání takzvaně pod širákem, když bylo perseidové maximum. Snad tedy příště.

 

Vesmírná odysea 2016 Autor: Sekce pro děti a mládež
Vesmírná odysea 2016
Autor: Sekce pro děti a mládež