Kometa NEAT

31.08.2003 10:50

 

NEAT je druhou kometou (kódové označení C/2002 V1). Tato kometa byla objevena 6. 11. 2002 vyhledávacím systémem NEAT, který používá stodvaceticentimetrový dalekohled.

Kometu bude možné spatřit, pokud vyjdou všechny předpoklady, po 20. lednu při dobrých pozorovacích podmínkách pouhým okem vysoko nad jihozápadním obzorem. Kometa se bude postupně pohybovat souhvězdím Pegas do souhvězdí Ryb. Jasnost komety může dosahovat začátkem února jasnosti nejvýraznějších hvězd noční oblohy, které by mohla svojí jasností předčít již v polovině února.

Stále sílící jasnost bude znamenat, že ji budeme moci na obloze spatřit již krátce po západu Slunce a jasnější bude již jen Měsíc. Maximální jasnosti dosáhne kometa od 17. do 20. února 2003, kdy ji snad bude možné pozorovat pouhým okem i na denní obloze.

Při pozorování komety ve dne je však důležité být opatrný, protože kometa se bude nacházet blízko slunečního kotouče. Sluneční kotouč je nutné si zakrýt tmavým předmětem tak, aby nedošlo k přímému pohledu na Slunce a poškození zraku. Rozhodně nedoporučujeme k tomuto pozorování používat dalekohled bez patřičných slunečních filtrů.