Kolem hvězdy KIC 8462852 obíhá něco podivného

18.10.2015 19:17

Hvězda KIC 8462852 nacházející se 1481 světelných let od Země mezi souhvězdím Labutě a Lyry se během okamžiku stala jedním z nejzáhadnějších objektů v naší galaxii. Nejde však ani tak o hvězdu jako takovou, nýbrž o to, co ji obíhá. O objekty, které by tam dle znalostí současné vědy vůbec neměly být. Zdají se být vytvořené mimozemskou inteligencí.

„Když mi poprvé ukázali ta data, úplně mě fascinovalo, jak šíleně to vypadá. Mimozemšťané by měli být vždy tou poslední hypotézou, kterou byste měli zvažovat, ale tohle vypadá tak, jak byste očekávali, že bude mimozemská civilizace (z takové dálky pozn. red.) vypadat,“ připustil v rozhovoru pro magazín The Atlantic astronom Jason Wright z Pensylvánské státní univerzity.

Nepravidelný tvar napovídá tomu, že zmiňované objekty „tam nahoře“ nejsou dlouho. Buď by je totiž vzájemné srážky zakulatily, anebo by je k sobě přitáhla a pohltila zmíněná hvězda.

 

Tohle nejsou zárodky planet

Mezihvězdný dalekohled Kepler pátrá po takzvaných exoplanetách, tedy planetách mimo naši sluneční soustavu. Dělá to tak, že pozoruje malé šmouhy (stíny), které exoplanety při průletu kolem svých hvězd vytvářejí, tedy když hvězdu částečně zakrývají.

To, co pravidelně vytváří stín při průletu kolem KIC 8462852, ale planetou není. Jedná se o shluk mnoha těles kroužících po orbitě v těsné formaci. To by samo o sobě nebylo až tak neobvyklé, kdyby se jednalo o mladou hvězdu. V takovém případě, by se dalo usuzovat, že jde o zárodky budoucího planetárního systému.

Ono se ale o mladou hvězdu nejedná a pozorované předměty navíc neobklopuje ani mezihvězdný prach, jak je v těchto případech obvyklé.

 

Moudřejší budeme v lednu. Napoví SETI

„Nikdy jsme nic takového neviděli. Bylo to opravdu podivné. Nejdřív jsme si mysleli, že je to chyba přístrojů, nebo máme špatná data, ale všechno jsme prověřili,“ cituje server MMN.com Tabethu Boyajianovou z Yale University.

Poslední objev dalekohledu Kepler už zaujal astronomy věnující se projektu SETI, který pomocí pátrá po signálu inteligentních bytostí z vesmíru. Vedení projektu už rozhodlo, že natočí radioteleskopy směrem ke hvězdě KIC 8462852. Naslouchat začnou v lednu tohoto roku.

 

Zdroj: https://www.novinky.cz