Jak postavit plastikový model (3) Začínáme se stavbou modelu

20.08.2016 18:54

 

Dříve než se pustíte do stavění modelu, tak si pořádně prostudujte přiložený návod a prohlédněte si díly v rámečcích stavebnice. Tento postup má svůj důvod. Ujistíte se, že všechny díly vypsané v návodu jsou obsaženy ve stavebnici a také získáte představu, jak bude model z jednotlivých dílů sestaven. Na základě návodu si dobře rozmyslete, které činnosti musí předcházet jiným.

Také je doporučeno, abyste si různé drobnosti a malé díly ukládali do krabiček (třeba od krémů), protože se tak vyhnete ztrátě těchto dílů během stavění modelu.

 

Oddělení dílů z rámečku

U letadel začínáme stavbu tradičně pilotní kabinou. Ta se v ukázkové stavebnici skládá ze sedmi dílů. Nejdříve musíme díly oddělit z rámečku. K tomu nám poslouží štípačky. Neštípeme hned u dílu, protože bychom ho mohli poškodit a přidali bychom si tak práci s opravami. Vhodná je vzdálenost kolem 3 mm. Odložíme štípačky a na řadu přichází lámací nožík. S ním odřežeme zbytek nálitku, ale opět necháme trochu místa navíc, protože bychom mohli nechtěně říznout do dílu, což samozřejmě nechceme.

  

Opracování nečistot

Když máme oddělené díly z rámečku, tak je potřebujeme opracovat od nečistot. Vetšinou to jsou zbytky z odlévaní stavebnice - vzduchové kanálky a obtisky spojů formy. Zbytky vybrousíme smirkovým papírem anebo oškrabeme hranou nožíku. Důležité je dodržovat správnou polohu nože při broušení, abychom zachovali nezkosenou hranu modelu. Při nevhodném úhlu nože bychom mohli vytvořit nepěkné prohlubně. Pokud přece nějaké nerovnosti vzniknou nebo je stavebnice již obsahuje, tak je můžeme zatmelit a teprve pak vybrousit.

Před slepením jednotlivých dílů k sobě je dobré si vyzkoušet na sucho, jak díly pasují a zjistit, kde se bude nanášet lepidlo. Ne vždy musí jít vše hladce, hlavně u levnějších stavebnic mohou díly do sebe hůře zapadat.

 

Protřepat, zamíchat

Jednotlivé díly kabiny bychom měli nejdříve natřít barvou, protože po slepení a uložení kokpitu do trupu letadla bychom měli obtíže dosáhnout štětcem na špatně přístupná místa.

Uzavřenou barvu nejdříve pořádně protřepeme, pak otevřeme a ještě promícháme špejlí. Dřívkem nabereme trochu barvy a naneseme na připravenou podložku. Já používám plastové obaly od jogurtů položené dnem vzhůru. Pro nanášení barvy štětcem jsou barvy už v konzistenci, která by měla vyhovovat, a proto ředění není obvykle potřeba. Kdyby se vám přesto zdálo, že je barva moc hutná, třeba když je už starší, tak ji můžete jemně naředit. Ředíme pouze to množství, které máme přichystané na barvení.

 

Barvení kokpitu

Části kabiny nabarvíme barvou určenou v návodu. Pokud v návodu není uvedená, tak se podíváme na fotografie, které můžeme nalézt na internetu nebo v odborných publikacích.

Spitfire má kabinu v barvě "cockpit green" nebo také "interior green", což může být například barvička Tamyia XF-71. Já jsem použil olivovou barvu a do ní jsem namíchal trochu žluté a bílé. Nesnažíme se zatřít plast hned prvním nátěrem. Nanášíme pouze tenkou vrstvu a po důkladném zaschnutí (přibližně 4 hodiny) nanášíme druhou vrstvu. Ta by už měla zakrýt šedý plast dokonale.

 

Lepení

Plochy dílů, na které se nanáší lepidlo, by měly být očištěna od barvy. Pokud barvu neočistíme, díly nebudou dobře držet. Některá lepidla jsou řídká a rychle vytékají z tuby, proto lepidlo nejprve naneseme na kovovou podložku a párátkem přeneseme lepidlo na styčné plochy dílů.

 

Palubní deska

U tohoto modelu nám výrobce usnadnil práci s barvením palubní desky, protože ve stavebnici je přiložen aršík obtisků s detailním vyobrazením palubní desky. Vyhneme se tak barvení drobných prvků, které je poměrně náročné, protože plaubní deska obvykle obsahuje velké množství nejrůznějších budíků, páček a tlačítek.

Vystřižený papírek s obtiskem se ponoří na dobu přibližně 10 sekund do vody a poté se opatrně přesune na povrch určeného dílu. Detailní návod, jak nanášet obtisky na modely, bude zveřejněn v jednom z následujících dílů.

  

Drobné detaily a příslušenství kokpitu

Pokud si chceme opravdu vyhrát a chceme mít model co nejrealističtější, tak můžeme doplnit do kokpitu poutací pásy a různé hadičky. Hadičky lze snadno vyrobit z drátků různých průměrů. Lepíme sekundovým lepidlem. Poutací pásy vyrobíme z plechovky od limonády. Vystřihneme tenký plíšek, vytvarujeme a přilepíme.