Jak na modely ze špejlí

21.05.2016 18:47

 

Kolmý spoj

Základní tip spojení dvou špejlí je tzv. kolmý spoj. Kolmý spoj se používá velice často, a to pro svou účinnost a časovou úsporu. Kolmý spoj je veliceoblíbený zvláště u začátečníků a mnohým vydrží i několik let. U plánů se obvykle značí Ks nebo jednoduchým pravoúhlým trojúhelníkem. Lepidla je nutno použít více než u ostatních spojů- při neopatrnoti vzniká krusta lepidla, kterou musíme odstranit pilníčkem!

 

Ostrý spoj

Ostrý spoj je těžší než Ks, ovšem je mnohem více stabilnější a lépe vypadá. Každá ze špejlí musí mít špičku seřízlou do úhlu 45°, to znamená do poloviny pravého úhlu. Jednotlivé úhly můžeme různě upravovat dle potřeby, ale vždy by měli mít oba dohromady méně jak 180°- pokud je víc tak se jedná o jiný druh úhlu viz. příští článek. Os se značí ostroúhlým trojúhelníkem.

 

Vrstvový spoj

Je to spoj, kdy na jedné špejli je přilepená druhá- tzn. vytvoří vrstvu ze dvou špejlí. Tento spoj je nejpevnější ovšem i nejnestabilnejší. Používá se k výrobě nosných trámů. Značí se osmičkou (8).

 

Lepidla

Lepidlo je nejdůležitější pomůckou ze všech. Bez kvalitního lepidla náš model nebude stát nebo pro zaschnutí musíme dlouho čekat. Nejkvalitnější lepidla jsou sekundová. Ovšem jsou dosti finančně náročné a pro vytvoření pasty na tmelování je ho potřeba velice hodně. Sekundová (vteřinová) jsou značně neekonomická, proto používáme Kanagon. Kanagon je speciální lihové lepidlo použitelné na papír, kůži, dřevo a ve velmi malém množství i na plast. Kanagon je také mnohem méně ekonomicky náročný. Jedna tuba stojí něco okolo dvaceti korun a vydrží vám na slepení až pěti nenáročných modelů.

 

Materiály

Jako základní stavební materiál nám budou stačit klasické kulaté dřevěné špejle. Doporučuji kupovat dražší balení protože tak máte jistotu, že špejle jsou skoro vždy celé a pevné. Dále budeme potřebovat papír. Nejlepší je mít trvrdší papír, protože se s ním lépe pracuje. Doporučuji si také sehnat lékařské špachtličky, se kterými se dobře pracuje, mají správnou délku a jsou dostupné.

 

Plány

Plány jsou velice důležité, protože podle nich stavíte veškeré díly. Na internetu jsou k sehnání plány rogala, Eifelovy věže, ale vždy jste nuceni si je koupit. Cena se pohybuje kolem 30 Kč - 50 Kč. Nejlepší je si plány nakresli (respektive narýsovat) sám. Je nutné si osvěžit základy geometrie, včetně vzorců na výpočty obsahů. Pro kreslení plánů si sežeňte pravítko, tužku (číslo 3), kružítko, úhloměr, černou tužku, kalkulačku a papír (nejlépě A3).

Ovšem v dnešní době si plány můžete udělat v jakémkoliv 3D editoru nebo softwaru přímo určenému ke tvorbě modelů. Ale pro začátečníky v klidu postačí obyčejné malování či Gimp. Nezapoměňte také na to, že v budoucnu budete potřebovat i barevný papír či ostatní detaili vytisklé na papíře. Přístup k tiskárně je vítaný!

příklad plánů: https://www.lepene-modely.naweb.cz/

 

Nástroje

Pro začátek vám bude stačit malý a hodně ostrý nožík. Bylo by i dobré si sehnat nůžky nebo malý pilníček. Při pořizování dbějte především na ostrost- panuje pravidlo čím více ostřejší tím je práce více ulehčena.