Expedice Úpice 2014

02.03.2014 09:13

Fascinuje tě vesmír? Chtěl by sis zkusit vyfotit krásnou mlhovinu, poslechnout si odraz radiových vln od stopy padajícího meteoru nebo si změřit, jak se mění jasnost hvězd?
Pojeď s námi na letní školu astronomie Expedici Úpici, poznej lidi se stejným koníčkem a hlavně pojeď strávit nezapomenutelných 16 dní pod tmavou oblohou přímo na hvězdárně.

 

 

O čem je expa

Expedice je letní škola astronomie, která nemá v Evropě obdoby. Hlavním cílem je naučit Vás pozorovat noční oblohu. Za tímto účelem svážíme na Expedici dalekohledy z celé republiky. Budete se moci účastnit nočního pozorování jednoduchými binokuláry, ale i velkými dalekohledy v kopuli hvězdárny. Ale pamatujte, nejdůležitějším přístrojem astronoma je jeho oko.

Expedice je ovšem hlavně o nočním pozorováním. Od toho se odvíjí speciálně připravený program, při němž se uléhá ke spánku kolem třetí hodiny ranní a vstává se kolem půl jedenácté.

Co Vám expedice může dát

Nezáleží na tom, jestli jste úplný začátečník nebo zkušený pozorovatel, každý si zde přijde na své. Začátečníci se naučí orientovat na obloze, pracovat s dalekohledem a zpracovávat astronomická pozorování. Kdo bude mít zájem a chuť pustit se do složitějších věcí, má možnost vyzkoušet si focení noční oblohy (vlastním či zapůjčeným fotoaparátem) nebo si zkusit odborná pozorování v oblasti radioastronomie nebo fotometrie se CCD. Kdo je graficky nadaný, může se více zaměřit na kresby měsíčních kráterů, galaxií či mlhovin. Ve dne nezapomínáme sledovat ani naši nejbližší hvězdu – Slunce. Každý si prostě najde to své.

Znalosti si rozšíříte na astronomických přednáškách, které jsou nedílnou součástí programu. Ty jsou zaměřené jak teoreticky – posluchači se seznamují s fyzikální podstatou astronomických objektů, tak prakticky – jak a co pozorovat a jak zpracovávat naměřená data.

Do Úpice přijíždějí přednášet i vysoce renomovaní astronomové jako například Petr Kulhánek nebo Jiří Grygar. Tyto zvané přednášky zpravidla bývají během druhého týdne.

Každou expedici je také v sobotu během prostředního víkendu pořádán tematický seminář (v minulosti např. na téma kosmologie nebo exoplanety), na který zveme odborníky z daných oborů. Tyto přednášky jsou navíc určeny nejen pro expedičníky, ale i pro veřejnost.

Projekty

V menších skupinách budete mít možnost po celou expedici pracovat na astronomickém, fyzikálním nebo třeba geologickém projektu. V minulém roce se účastníci mohli podílet na studiu kosmického záření, stavěli anténu pro radiová pozorování, určovali zeměpisnou polohu pomocí sextantu nebo se vydali na geologický sběr na Sněžku.

Experimenty

Kromě astronomických pozorování a přednášek provádíme celou řadu astronomických, fyzikálních a chemických experimentů. Můžete tak poslouchat světlo, vidět zvuk, experimentovat s tekutým dusíkem, mikrovlnou troubou, vytvářet krátery, rozbíjet planetky nebo si hrát s laserem.

Volný čas

Při nepřízni počasí pořádáme filmový večer nebo bojovou hru. Přes den pak nezapomínáme ani na letní radovánky jako výlety, koupání, volejbal, ping-pong a další.

Kdy: 18.7. – 3.8. 2014
Kde: Hvězdárna v Úpici

Expedice probíhá na pozemku Úpické hvězdárny v malebném Podkrkonoší. Prostory hvězdárny jsou expedičníkům plně k dispozici. Je zde sociální zařízení a sprchy s teplou vodou, počítače s připojením na internet a wi-fi síť s pokrytím po celém pozemku hvězdárny.

Pro koho

  • Pro všechny, kdo mají zájem se něco dozvědět o vesmíru a pro každého, kdo si chce vyzkoušet opravdové astronomické pozorování.
  • Pro všechny, kdo chtějí poznat lidi se stejným zájmem.
  • Pro všechny, komu je 15-25 let.

Každoročně na expedici dorazí přibližně deset odborných vedoucích a zhruba pět až šest desítek expedičníků. Někteří se na expedicí vracejí již po několikáté, jiní přijíždějí poprvé.

Ubytování

Ubytování odpovídá duchu prázdnin, tedy spí se ve stanech na pozemku hvězdárny. Hvězdárna sice má k dispozici několik stanů, které může v případě potřeby zapůjčit, tyto stany jsou však brány spíše jako rezerva pro případ nouze. Je proto nezbytné přivézt si na expedici vlastní stan. Už jen pro pocit většího pohodlí a soukromí.

Stravování

Stravování probíhá přímo na pozemku hvězdárny. Den na expedici začíná snídaní o půl jedenácté, oběd je naplánován na druhou hodinu odpoledne. Večeře je v sedm hodin. O půlnoci se pak podává nejoblíbenější jídlo dne – půlnoční svačina.

Jelikož se expedičníci sjíždějí na expedici v průběhu celého dne, není na tento příjezdový den (sobota) naplánováno žádné jídlo. Nezapomeňte si proto vzít na sobotu jídlo sebou. Od neděle už je stravování zajištěno dle plánu.

Finance

Cena expedice byla v loňském roce 4000 Kč a díky získání dotace od společnosti ČEZ byla snížena na 3700 Kč. V letošním roce bychom rádi dosáhli toho samého.

V částce jsou zahrnuty především náklady na jídlo (snídaně, oběd, večeře a půlnoční svačina), do zbytku jsou započítány drobnější výdaje (např. pojištění expedičníka, svoz a pojištění pozorovací techniky, náklady spojené s tiskem a přípravou pozorovacích pomůcek apod.).

Poplatek za expedici se platí zpravidla převodem na účet do konce června.

Pořadatelé

Pořadatelé jsou Amatérská prohlídka oblohy, sekce České astronomické společnosti, Hvězdárna v Úpici a Hvězdárna a planetárium Brno.