ESA - Evropská kosmická agentura k současné situaci

01.03.2022 11:36

 

Litujeme lidských obětí a tragických následků války na Ukrajině. Naprostou prioritu dáváme přijímání správných rozhodnutí, a to nejen v zájmu naší pracovní síly zapojené do programů, ale při plném respektování našich evropských hodnot, které vždy zásadně utvářely náš přístup k mezinárodní spolupráci.
ESA je mezivládní organizace řízená svými 22 členskými státy a během posledních desetiletí jsme vybudovali silnou síť mezinárodní spolupráce, která slouží evropskému a celosvětovému vesmírnému společenství prostřednictvím jejích velmi úspěšných programů.
Plně provádíme sankce uvalené na Rusko našimi členskými státy. Posuzujeme důsledky každého z našich probíhajících programů prováděných ve spolupráci s ruskou státní kosmickou agenturou Roskosmos a přizpůsobujeme naše rozhodnutí rozhodnutím našich členských států v úzké koordinaci s průmyslovými a mezinárodními partnery (zejména s NASA na Mezinárodní vesmírné stanici ).
Pokud jde o kampaň na start Sojuzu z evropského kosmodromu v Kourou, bereme na vědomí rozhodnutí Roskosmosu stáhnout své pracovní síly z Kourou. Následně pro každý evropský institucionální náklad, za který zodpovídáme, posoudíme vhodnou odpalovací službu založenou zejména na odpalovacích systémech, které jsou v současné době v provozu, a připravovaných nosných raketách Vega-C a Ariane 6.
Pokud jde o pokračování programu ExoMars, sankce a širší kontext činí start v roce 2022 velmi nepravděpodobným. Generální ředitel ESA provede analýzu všech možností a připraví formální rozhodnutí o dalším postupu členských států ESA.
ESA nadále sleduje situaci v úzkém kontaktu se svými členskými státy.