Česká kosmická kancelář upozorňuje na programy pro studenty

06.02.2014 20:01

 

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku.

 

 

Alpbach Summer School 2014
Letošní ročník letní školy pro vysokoškolské studenty, vědce a inženýry se zájmem o kosmické vědy a technologie v rakouském Alpbachu v Tyrolských Alpách se bude konat v termínu 15. - 24. 7. 2014. Tématem bude Space Missions for Geophysics of the Terrestrial Planets. Uzávěrka přihlášek je 31. března 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/alpbach-summer-school-2014

Pozice YGT 2014 znovu otevřeny
ESA v rámci programu Young Graduate Trainee zveřejnila nové nabídky stipendijních stáží pro mladé odborníky z členských zemí. Aktuálně je vyhlášeno celkem 16 pozic ve střediscích ESA, určených VŠ absolventům a postgraduálním studentům. Uzávěrka aktuálně zveřejněných přihlášek je 7. února 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/pozice-ygt-2014-znovu-otevreny

Drop Your Thesis! 2014
Evropská kosmická agentura vyhlašuje soutěž Drop Your Thesis! 2014. Vybrané studentské týmy získají možnost realizovat svůj experiment v prostředí mikrogravitace v pádové věži v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace (ZARM) na Univerzitě v Brémách. Uzávěrka přihlášek byla prodloužena do 3. března 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/drop-your-thesis-2014

Spin Your Thesis! 2014
ESA vyhlašuje výzvu pro návrhy experimentů v rámci programu Spin Your Thesis! 2014. Studenti tak dostávají unikátní příležitost využít kapacit velké centrifugy v technologickém centru ESTEC pro provedení vlastního experimentu. Uzávěrka pro podávání přihlášek byla prodloužena do 3. března 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/spin-your-thesis-2014

Stáže ESAC 2014
Evropské středisko kosmické astronomie (ESAC - European Space Astronomy Centre) vyhlašuje pro vysokoškolské studenty stáže pro rozvoj jejich profesních dovedností. V nabídce je více než dvacet projektových pozic z astronomie, astrofyziky a souvisejících oborů. Stáže jsou nehrazené s možností drobných diet. Podávání přihlášek končí 10. února 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/staze-esac-2014

Navrhněte kosmickou základnu
Staňte se kosmickými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA. Zapojte svojí kreativitu, využijte znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Uzávěrka soutěže mladých architektů a techniků je 1. března 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/navrhnete-kosmickou-zakladnu

Grantový program IAF pro mladé
Mezinárodní astronautická federace IAF nabízí studentům a mladým odborníkům ve věku 21 až 35 let možnost zúčastnit se zdarma 65. kongresu IAC v kanadském Torontu. Grantový program IAF podpoří po důkladném výběru 12 uchazečů, kteří získají kromě vstupenky na samotný kongres i registraci na další doprovodné programy před a během kongresu. Uzávěrka podávání přihlášek je 5. února 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/grantovy-program-iaf-pro-mlade

Společně do stratosféry
Hvězdárna Valašské Meziříčí a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) realizují projekt příhraniční spolupráce, soutěž Společně do stratosféry. Jejím obsahem je realizace studentských experimentů na gondole stratosférického balónu s celkovou nosností 3 kg. Návrhy do soutěže je možné přihlašovat do 28. února 2014.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
https://www.czechspace.cz/cs/spolecne-do-stratosfery


Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
https://www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani

 

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8 
Milan Halousek, vedoucí Odboru vzdělávání
tel.: 602 153 564
e-mail:
halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře https://www.czechspace.cz.