Bolid dopadl na Žďársku

21.12.2014 07:54

 

Výjimečná událost - pád jasného meteoritu, tzv. bolidu – nasměrovala kroky astronomů na Žďársko. Přesné místo ale odborníci nechtějí prozradit, bojí se totiž, že by se tam vydali hledači meteoritů.

Jak řekl Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, něco takového se podaří zaznamenat zhruba jednou za pět až deset let.

Průlet svítícího předmětu atmosférou zaznamenaly 9. prosince zhruba v 17.15 hod. středoevropského času přístroje na devíti místech v ČR. Natočila ho například spektroskopická kamera Hvězdárny Valašské Meziříčí. Web České astronomické společnosti uvedl, že zprávy o bolidu přišly z řady míst od severočeské Lobendavy po jižní Moravu.

„Mohu jen potvrdit, že místo dopadu je v okrese Žďár nad Sázavou, ale bližší specifikaci neuvedu. Vzbudilo by to nežádoucí poprask a lidé pak mohou spoustu věcí pokazit,“ sdělil Spurný.

Na ploše dopadu přitom vědci očekávají nález několika desítek menších úlomků a jednoho kusu o váze asi jeden kilogram.

V úterý večer bylo na řadě míst ČR jasno a tak hlášení o pádu jasného meteoru, přesněji bolidu, máme zprávy opravdu od Lobendavy na severu Čech až po jižní Moravu. Čas pádu je znám podle kamer 17:16:45 SEČ. Podívejme se na první informace, které nám laskavě rychle zaslal Jakub Koukal díky snímkům ze středoevropské bolidové sítě EDMONd.

Bolid byl zaznamenán na 4 stanicích:
Kroměříž_ENE, Valašské Meziříčí N, Otrokovice N (pouze exploze - odraz), Maruška SW (pouze exploze, na kraji zorného pole, přes mraky).
Dráha počítána ze stanic Kroměříž ENE a Valašské Meziříčí N, zaznamenáno spektrum z počáteční fáze.

 

Co už můžeme předběžně říci?

Rojová příslušnost: DSA (prosincové delta Arietidy)
Délka trvání na stanicích: 2,24 s
Celkový odhad délky 6,4 s.
Odhad vizuální magnitudy z Kroměříže: -14 mag

Absolutní magnituda z prvních 2,24 sec. letu: -3,3 mag

 

Orbitální elementy:
a= 2,3 AU
q= 0,668 AU
e= 0,705 AU
peri= 257,3 deg
node= 257,3 deg
i= 3,1 deg
vg= 19,2 km/s (bez decelerace)