Astronomie nezná hranice

28.09.2014 19:53


Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Krajská hvězdárna v Žilině – pracoviště Kysucké Nové Mesto, pořádají v rámci projektu Brána do vesmíru netradiční putovní seminář s názvem Astronomie nezná hranice. Akce se koná ve dnech 10. a 11. října 2014 a je určena pedagogům, studentům a pracovníkům vzdělávacích institucí a dalším zájemcům.

Putovní seminář začíná v pátek odpoledne odjezdem českých účastníků po trase z Valašského Meziříčí do Kysuckého Nového Mesta. Po příjezdu na hvězdárnu strávíme celé odpoledne odborným programem, představením nových vzdělávacích možností pracoviště, a pokud bude přát počasí, ukončíme den astronomickým pozorováním vhodných objektů na večerní obloze. Po přenocování v hotelu se další den ráno přesuneme autobusem na Hvězdárnu Valašské Meziříčí, kde bude pokračovat odborný program do pozdního sobotního odpoledne.

Logo operačního programu Foto: Operační program přeshraniční spolupráceDíky spolufinancování Evropskou unií v rámci Operačního programu Přeshraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013 můžeme v rámci projektu Brána do vesmíru podpořit zájemce o účast formou zajištění a úhrady ubytování, stravy po dobu konání akce a nákladů na dopravu autobusem na trase Valašské Meziříčí, Kysucké Nové Mesto a zpět. Ubytování bude zajištěno ve dvou až třílůžkových pokojích.

Tato nabídka je limitována celkovým počtem 30 osob, které můžeme v rámci rozpočtu projektu podpořit. Přihlášky budou evidovány dle data přijetí až do naplnění uvedené kapacity. Pokud vás tato nabídka zaujala, seznamte s ní, prosím, také své kolegy, přátele a studenty.

Termín podání přihlášky: do 8. října 2014.

Nahlédněme ještě stručně do připraveného programu dvoudenního semináře. Kromě seznámení s novým vybavením a vzdělávacími programy obou pořádajících institucí a případného večerního pozorování jsou na pořadu zajímavé přednášky. Páteční program bude doplněn povídání o meteorických expedicích na Kanárské ostrovy. Rozsáhlejší sobotní program nabídne seznámení s výzkumem, který prováděla kosmická observatoř Planck (Fenomén Planck aneb cesta k počátkům). Další program vás seznámí s observatoří Pierre Augera, nebude chybět ani povídání o kometách a meteorech.

Podrobnější informace včetně dokumentů ke stažení a přihlášky najdete na internetové adrese www.branadovesmiru.eu.