Astronomická expedice 2015

23.05.2015 08:38

Astronomická expedice 2015

Astronomická expedice v Úpici 2015.
Autor: Expedice 2015.

Nedávnými nebeskými představeními – Kometa Lovejoy, polární záře nad ČR nebo zatmění Slunce, nám obloha ukazuje, že skýtá nepřeberné množství pestrých a nádherných až dech-beroucích úkazů. Nejeden z vás se jistě v dnešním uspěchaném světě zastavil, užasl a nechal se strhnout fascinujícím přírodním divadlem. A představte si, že takto můžete žasnout celých 17 dní v termínu od 7. do 23. srpna!

V malebné krajině krkonošského podhůří nedaleko Trutnova se nachází městečko Úpice. Jeho obyvatelé žijí celý rok poklidný život. Tedy až na ty dva letní týdny. Na ty týdny, kdy se každoročně koná Astronomická expedice. To se pak na jindy poklidný kopeček začnou scházet desítky mladých lidí, kteří tu staví plátěné domky a shlukují se do několika skupin. Ráno je tam podezřelé ticho, ale kolem desáté hodiny se začnou z kopce ozývat hlasité rány, jako by někdo tloukl železnou tyčí o kolejnici. Během dne pak v městské knihovně mizí knihy, v cukrárně zmrzlina a v obchodech se tvoří nezvyklé fronty. Největší záhady se však dějí těsně po setmění. Z areálu hvězdárny vychází barevné paprsky, podle mnohých starších se jedná o naváděcí systém pro přistání UFO, někteří se odvážili v noci přijít až na kopec. Spatřili pak podivné postavy s červeně svítícími hlavami, nosící podivné dlouhé nohaté roury. Vyděšení lidé pak těžce usínají, čemuž má pomoci vypínání pouličního osvětlení každý den o půlnoci.

 

Pozoruhodné zážitky pod nočním nebem na Expedici v Úpici. Autor: Astronomická expedice.
Pozoruhodné zážitky pod nočním nebem na Expedici v Úpici.
Autor: Astronomická expedice.

 

Ať už je pohled úpických jakýkoli, letos už to bude po sedmapadesáté, kdy se koná jedna z nejlepších astronomických expedic v České republice Expedice v Úpici. Tuto událost by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o astronomii, fyziku a další přírodní vědy. Během dvou týdnů se účastníci seznámí se základními dovednostmi pozorování noční oblohy, s pokročilými technikami zpracování pozorování a to jak ve viditelném spektru, tak třeba pomocí rádiových vln. Na pravidelných přednáškách získají nové vědomosti a při praktických pokusech si vše mohou vyzkoušet na vlastní kůži. Expedičníci si mohou vyfotit hvězdnou oblohu, vypustit raketu, zahrát si volejbal, ležet v trávě, koupat se v bazénku anebo diskutovat se stejně naladěnými lidmi.

 

Účastnící velkolepé Astronomické expedice v Úpici. Autor: Astronomická expedice.
Účastnící velkolepé Astronomické expedice v Úpici.
Autor: Astronomická expedice.
Pozemek poskytuje klidné místo ke stanování, pokryté wi-fi signálem, samotná hvězdárna klimatizovanou přednáškovou místnost a sociální zázemí, zázemí expedice nabízí moderní techniku na pozorování oblohy a její organizátoři přátelský přístup a mnoho vlastních zkušeností.

 

Na expedici vznikají dobré nápady, jedinečné objevy, překrásné fotografie i velká přátelství. Mnozí účastnící si na „expu“ vypěstují závislost a vrací se na ni každý rok. Nezapomeňte se tedy přihlásit do konce května na našich stránkách www.expediceupice.cz, kde získáte i další podrobné informace.

Žijte vesmírem, žijte vědou, žijte Expou!

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická Expedice 2015