9. ročník Astronomické olympiády opět úspěšný

31.05.2012 21:27

 

 

Astronomická olympiáda probíhá také ve dvou kategoriích určených pro 1. až 4. ročník středních škol (čtyřleté studium). Tyto kategorie ve spolupráci s Českou astronomickou společností zajišťuje Hvězdárna a planetárium J. Palisy v Ostravě (https://planetarium.vsb.cz/).
Finále proběhlo v Ostravě 22. – 23. března a 17. – 18. května.

 

Kategorie AB (3. a 4. ročník středních škol)
1.  Jakub Vošmera  Gymnázium Matyáše Lercha, Brno
2.  Stanislav Fořt  Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor
3.  Lukáš Timko  Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor

 


Kategorie CD (1. a 2. ročník středních škol)
1.  Ondřej Theiner  Gymnázium Jírovcova, České Budějovice
2.  Martin Raszyk  Gymnázium, Mírová 1442, Karviná - Nové Město
3.  Denis Lisztwan  Gymnázium, Frýdecká 30, Český Těšín

 

Středoškolských kategorií se zúčastnilo 1 124 studentů, ve finále úlohy řešilo 30.
Na Astronomické olympiádě spolupracuje řada hvězdáren a planetárií v České republice v podobě konzultací. Ceny pro nejlepší finalisty v podobě astronomických dalekohledů poskytla firma Supra Praha, s.r.o. Partnery finále Astronomické olympiády jsou Astronomický ústav AV ČR, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy – VŠB TU Ostrava, Statutární město Ostrava, Společnost Astropis, Nakladatelství Fraus, Hvězdárna Prostějov, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, Hvězdárna a planetárium v Plzni, Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Hvězdárna Žebrák, Rádio Blaník. Na finále Astronomické olympiády a doprovodném programu se podílejí Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, Astronomický ústav AV ČR, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě, Statutární město Ostrava a Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni.
Astronomická olympiáda je zařazena a podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A. Nemalé časové náklady, které Česká astronomická společnost na Astronomickou olympiádu vydává, jsou velmi dobře vynaloženy – podpora dětí se zájmem o astronomii, vědu, souvislosti a s chutí a ochotou udělat něco navíc, než co jim škola nezbytně předepisuje, je vynikající investice.