27. Ebicykl Corona Bohemiae

07.08.2010 12:33

 

Ve dnech 24.–31. 07. 2010 na trase Ondřejov–Sez.Ústí–Včelná–Klatovy–Mar.Lázně–Jáchymov–Drebach /D/ -Hora Sv.Kateřiny projel astronomický peloton známý jako Ebicykl,  neboli expedice na bicyklu. Na trasu ve tvaru koruny české, náročné na kopce (výškový rozdíl Chocerady - 290 m n.m. a Boubín 1 362 m n. m. min), odstartovalo  z Ondřejova, s návštěvou observatoře a přes hvězdárnu v Táboře, do Sezimova Ústí 55 účastníků z toho 15 žen, 10 Slováků a 1 Angličan. Z astronomických míst jsme již počtvrté navštívili hvězdárnu v Táboře a v Sezimově Ústí:

„Tak jsme se konečně ocitli v Sezimově Ústí II, kde jsme po ulici Okružní dojeli k Hvězdárně Františka Pešty v 18:10 h (8 km). V přilehlé restauraci jsme dostali guláš a na hvězdárně Dáša Soldátová nabízela vlastnoručně upečené buchty na téměř nekonečném množství plechů, takže opět zbyla potrava i pro snídani. Jeli jsme se pak ubytovat do blízké 1. Základní školy (ul.9. května), naproti níž byl obchod výhodný pro zakoupení potravin na další cestu. Večer jsme se pak na hvězdárnu vrátili kvůli brífinku, který však proběhl v přilehlé restauraci, kde bylo víc místa. Pozorovat se nedalo a tak jsme se postupně přesouvali přes hvězdárnu do svých spacáků.“ Z oficiální zprávy hejtmana Ebicyklu dr. J. Grygara.

Druhý den ráno po pořízení společného fota u jedněch z největších slunečních hodin na náměstí v Sezimově Ústí jsme po 23 letech opět navštívili známou stálou výstavu vltavínů v Týně n. Vlt.

V Husinci jsme zhlédli pěknou tamní hvězdárnu s dalekohledem Meade 200mm, 2 dny jsme pobyli na Schwarzenberské myslivně ve Včelné pod Boubínem, kde jsme byli svědky předání teleskopu Celestron majiteli J. Potužníkovi (redaktoru ČT) jeho manželkou k jeho 40-tinám. Tím se myslivna stala astronomickou lokalitou. Následoval výstup na Boubín s novou rozhlednou. Odsud jsme po 20 letech navštívili meteostanici na Churáňově, kde všechny přístroje dnes ovládá služba o 1 až 2 lidech a netajili se, že práce je tu náročná.

V Sokolově je školní hvězdárna se 100mm refraktorem na střeše nové moderní škole. Po výstupu na krušnohorský Klínovec nás očekávali v Německu na HaP v Drebachu. Pozorují tu planetky a mají několik objevů. Spolupracují i s českými astronomy.

Poslední stoupání Ebicyklu do Hory sv.Kateřiny vedlo k nejvyššímu místu, k hotelu Eurorelax, odkud byly výš už jenom hvězdy. V obci je kupodivu památka na známou postavu Hliníka z „Marečka“. Tady však zjistili, že se odstěhoval do Humpolce právě ze Hory sv. Kateřiny. Háček byl ale v tom, že dotyčný nevěděl odkud se vlastně přistěhoval, protože jeho původní jméno znělo Al Zheimer. Sám si však pamatoval, jen část svého jména a tak dostal ono jméno Hliník.