2. místo v soutěži České hlavičky

23.10.2009 00:31

 

 

Je to neuvěřitelné, ale Stanislav Fořt, vítěz loňského ročníku Astronomické olympiády bodoval i v soutěži České hlavičky, kde s prací na téma "Stručný úvod do teorie sluneční plachetnice" a v konkurenci o několik let starších studentů obsadil vynikající 2. místo v kategorii Futura. Stanislav Fořt z Dražic u Tábora studuje první ročník táborského gymnázia Pierra de Coubertina a je také členem Astronomického kroužku Hvězdárny Františka Pešty.

Není pochyb o tom, že Stanislav Fořt je jedním z výjimečných studentů, o čemž svědčí jeho vynikající umístění v 5. a 6. ročníku Astronomické olympiády (1. místo v 5. ročníku v kategorii E-F, 1. místo v 6. ročníku v kategorii C-D), vynikající 3. místo na XIII. ročníku Mezinárodní astronomické olympiády v roce 2008. Tím ovšem výčet úspěchů nekončí, protože obsadil 1. místo v krajském kole a 2. v celostátním kole SOČ s prací na téma "Stručný úvod do teorie sluneční plachetnice", za kterou navíc obdržel cenu Nadačního fondu J. Heyrovského!

Pokud si myslíte, že už toho víc nemůže být, pak jste na omylu, protože letošního roku v červenci se Standa zúčastnil International Space Campu (ISC), což je jeden z programů pořádaných v rámci U.S. Space Campu ve meště Huntville (Alabama). Hlavní část programu se skládala ze simulovaných kosmických misí. Účastníci mohli být přiřazeni do tří různých simulátorů – družicového stupně raketoplánu (orbiteru), kosmické stanice nebo řídícího střediska. V průběhu misí se seznamovali s prací kosmonautů a vědeckých pracovníků na zemi i ve vesmíru. Mohli si vyzkoušet řešení simulovaných nestandardních situací, problémů a havárií. Standovým nejoblíbenějším stanovištěm byl družicový stupeň raketoplánu i přesto, že se ani jednou nedostal k ovládacímu joysticku a nejvíce si užil výstupy do volného prostoru – takzvané EVA (Extra Vehicular Activity).

Na závěr snad jen to, že studenti táborského gymnázia Pierra de Coubertina Stanislav Fořt a Jan Fučík patří mezi nejúspěšnější reprezentatnty Jihočeského kraje v celostátních kolech soutěží a jsou pozváni na slavnostní předání ocenění do Českých Budějovic!

Přece jen to není konec - Stanislav Fořt byl opět vybrán do reprezentace na XIV. ročník Mezinárodní astronomické olympiády (IAO), který se koná od 8.11. – 16.11.2009 v Hangzhou v Čínské lidové republice. Držme palce, ať se dostaví úspěch i v této soutěži.