V Chile tragicky zahynul český astronom Stanislav Štefl

15.06.2014 15:58

Známý český astronom Stanislav Štefl zahynul v noci na dnešek při dopravní nehodě v Chile, kde pracoval pro Evropskou jižní observatoř (ESO). Podle chilského zpravodajského serveru Biobiochile podlehl Štefl zraněním po srážce svého vozu s nákladním automobilem.

Astronom Stanislav Štefl Záchranná služba odvezla těžce zraněného spolu s druhým řidičem do nemocnice del Salvador. Navzdory zásahu lékařů Štefl zemřel. Podle první verze policie nedal Štefl na křižovatce přednost v jízdě. Web Puranoticia tvrdí, že jeden z řidičů jel na červenou.

Astronom Stanislav Štefl byl za Českou republiku součástí evropského týmu vědců, kteří pozorovali vesmír z jižní polokoule v chilské poušti Atacama, kde je největší a nejdražší astronomická observatoř světa ALMA. Tato anténová síť v nadmořské výšce 5 050 metrů umožňuje pořizovat snímky s rozlišením až desetinásobně vyšším než dokáže Hubbleův kosmický dalekohled. Čeští vědci se na budování obří observatoře podíleli díky tomu, že jsou od roku 2007 členy Evropské jižní observatoře (ESO).

Český astronom byl tak jedním z 25 astronomů světa, kteří pracovali na největších dalekohledech světa. Přijetí do Evropské jižní observatoře je totiž pro mnohé státy zatím jen velmi vzdáleným cílem.