Úplné zatmění Měsíce 2001

14.01.2001 10:28

 

V úterý, dne 9.1.2001, jsme mohli na obloze téměř po roce pozorovat úplné zatmění Měsíce. Tentokrát nám přálo i počasí, a tak jsme viděli všechny zajímavé části tohoto zatmění. Kromě vstupu a výstupu Měsíce do stínu naší Země jsme mohli vidět i zajímavé barevné efekty ve fázi úplného zatmění. Na Měsíci se nám v tu dobu střídaly různé barvy od červené, přes hnědou až po modrou, což je způsobeno lomem slunečních paprsků v zemské atmosféře.

Velice nás potěšilo, že zájem o astronomické úkazy v Sezimově Ústí a jeho okolí stále roste. Dokládá to i fakt, že na zatmění Měsíce se přišlo podívat na Hvězdárnu Fr.Pešty v Sezimově Ústí téměř sto lidí. Kromě zatmění mohli čtyřmi dalekohledy sledovat i dvě největší planety sluneční soustavy - Jupiter a Saturn, které budou pozorovatelné až do letních měsíců. Na hvězdárně se návštěvníkům věnovalo celkem pět astronomů, kteří umožnili i prohlídku hvězdárny s výkladem a teplým čajem na zahřátí.

 

Průběh zatmění:

  • vstup Měsíce do polostínu  01.01.09. 18h 45.0min 
  • začátek částečného zatmění  19h 42.4min 
  • začátek úplného zatmění  20h 50.1min 
  • střed zatmění (největší fáze)  21h 20.6min 
  • konec úplného zatmění  21h 51.0min 
  • konec částečného zatmění  22h 58.7min 
  • výstup Měsíce z polostínu  23h 56.1min 

Šlo o jediné zatmění v roce 2001 nastávající u nás nad obzorem. Začátek zatmění byl viditelný z Evropy, Asie, Afriky, Austrálie a dále ze severní a jihovýchodní oblasti Atlantského oceánu, z Indického oceánu, západní oblasti Tichého oceánu a Severního ledového oceánu. Konec zatmění byl viditelný z Evropy, Asie, Afriky, severovýchodní oblasti Severní Ameriky a z východu Jižní Ameriky; dále pak z většiny Atlantského oceánu, Indického oceánu a Severního ledového oceánu.