Seskupení tří planet na večerní obloze

30.06.2005 11:11

 

Hned poté, co Slunce vstoupilo 21. června v 8 hodin 45 minut a 33 sekund středoevropského letního času do znamení Raka, nastal tak letní slunovrat a začalo astronomické léto, na letní obloze se pro nás chystalo nebeské divadlo – seskupení tří planet.

Na večerní obloze byly pozorovatelné čtyři planety - těsně po západu Slunce na západě Merkur, Venuše a Saturn, více k jihu jasný Jupiter. Když jsme si počkali do druhé poloviny noci na východ Marsu, spatřili jsme tak v těchto nocích všech pět planet Sluneční soustavy pozorovatelných očima.

Kromě toho nás ve dnech 24.-27. června čekala pozorovatelská lahůdka - seskupení planet Venuše, Merkura a Saturnu. Bylo vidět večer na soumrakové obloze nad západoseverozápadním obzorem. Planety zapadaly po půl jedenácté středoevropského letního času (SELČ), tzn. že byly pozorovatelné na poměrně světlé obloze. Podívaná se odehrála na pomezí souhvězdí Blíženců a Raka, ale orientovat se podle těchto souhvězdí na světlé západní obloze nebylo možné. Snadné bylo spatřit Venuši, která byla nad západním obzorem tím nejjasnějším, co bylo vidět. Na vyhledání Merkura a Saturnu bylo vzhledem k nízké výšce nad obzorem i světlé letní noci lepší vzít na pomoc triedr. Merkur se ze začátku viditelnosti tohoto seskupení nacházel mírně vpravo pod Venuší a Saturn pak mírně vlevo pod nimi.

Mezi všemi třemi planetami došlo postupně ke konjunkcím, tedy okamžikům nejtěsnějšího přiblížení na obloze. Na 25.6. připadla konjunkce Venuše se Saturnem, 26.6. došlo ke konjunkci Merkuru se Saturnem a 27.6. nastala konjunkce Venuše s Merkurem. Konjunkce Venuše s Merkurem byla velmi těsná, obě planety měly na obloze vzdálenost jen pěti obloukových minut, takže v dalekohledu bylo možné v období kolem této konjunkce spatřit obě planety najednou.

 

Kdo promeškal toto červnové seskupení planet, mohl si to nahradit 8. července 2005, kdy se k planetám Venuši a Merkuru přidal úzký srpek Měsíce. Objekty se téměř seřadily nad sebe. Nejvýše byl Měsíc, pod ním jasně svítila Venuše a mírně vlevo pod ní jsme museli pečlivě hledat výrazně slabší Merkur. S hledáním bylo třeba začít ihned za soumraku, protože seskupení zapadlo již po 22:30 našeho (středoevropského letního) času podobně jako červnové seskupení tří planet. K setkání došlo mezi souhvězdími Lva a Raka, ale na světlé obloze nebyly jejich hvězdy dobře vidět. Lepším vodítkem pro nalezení trojice byl Měsíc.