Modelujeme z Fimo hmoty

07.05.2016 18:45

 

Materiál a pomůcky

  • Fimo hmota
  • plastová nebo skleněná podložka
  • nůž
  • váleček – ideální je gumový na linoryt
  • nerezové příbory
  • skleněné láhve, sklenice, svícen apod. 
  • elektrická trouba

 

Postup

  1. Připravíme si 3 nebo 4 barvy Fimo, z každé odkrojíme 2 nebo 3 dílky a hmotu prohněteme mezi prsty. Čím více, tím je tvárnější a měkčí.
  2. Válečkem hmotu rozválíme na plátky. Skvělým pomocníkem je strojek na výrobu nudlí, který nám pomůže vytvořit plátky stejně silné.
  3. Plátky nožíkem (lepší je používat pouze čepel odlamovacího nože) nařežeme na stejně velký rozměr a přiložíme je na sebe. Takto vyrobíme dvě sady různobarevných plátků, nebo jednu větší, kterou rozpůlíme.
  4. Obě sady položíme na sebe a válečkem je lehce převálíme, aby se dobře spojily.
  5. Nožíkem odřezáváme tenké proužky, které nalepujeme na rukojeti příboru, na sklo, skleničky, lahvičky na olej a ocet, solničku a pepřenku, svícny… Poté plátky jemně spojíme prsty. S kladením pásků si vyhrajeme podle libosti – my jsme střídali pruh svislý a vodorovný.
    Další variantou je spirálka – smotáme dva stejně velké plátky do sebe tak, aby vytvořily spirálu. Kolem nich namotáme plátky jiných barev.
  6. Fimo hmotu nalepíme i z rubové strany rukojetí. Pokud proužek nevyjde, dolepíme jej dalším kouskem. Výsledek opracujeme prsty a jemně poválíme válečkem. Příliš netlačíme, aby se plátky nezvětšily.
  7. Ze zbytků hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme tenkými plátky, opatrně poválíme v dlani a propíchneme párátkem. Kuličky lze použít místo kroužků na ubrousky – vždy dvě navlečeme na kulatou gumičku a zauzlujeme.
    Nebo zbytky spojíme k sobě a stlačíme je do válečku.
  8. Hotové výrobky pečeme v elektrické troubě 30 minut při 110 °C.