Jak postavit plastikový model (5) Barvení

27.08.2016 18:56

 

V tomto díle návodu přilepíme zbývající díly a model nabarvíme. Správné nabarvení modelu je asi nejtěžší úkol při stavění modelu, ale zároveň také jeden z těch nejdůležitějších. Můžete mít sebelépe postavený model, ale pokud neznáte správné techniky barvení, tak vám to nebude moc platné.

 

Barvení štětcem nebo airbrushem?

Většina modelářů preferuje airbrush, jelikož výsledek je mnohem kvalitnější než barvení štětcem. Při natírání štětcem musíme používat více barvy a také natírat tlustší vrstvu, abychom pořádně zakryli plast. Příliš tlustá vrstva barvy ale nevypadá moc dobře.

Při použití stříkací pistole je výsledek znatelně lepší. Barva je nanášena v malých vrstvách a také mnohem rovnoměrněji. Nevýhoda airbrushe je v tom, že jeho pořizovací cena je poměrně vysoká a taky potřebujete kompresor, který také něco stojí. Pro začínající modeláře doporučují natřít model štětcem, abyste si osvojili zručnost a přesnost při natíraní.

 

Zalepení zbývajících dílů

Trup a křídla už máme slepené, ale pořád nám zbývá ještě několik dalších dílů. V tomto místě se může můj postup odlišovat od vašeho. Záleží totiž na tom, jestli budete barvit štětcem nebo airbrushem. Při barvení airbrushem je vhodné zalepit drobné díly jako vrtuli a podvozek až po nastříkání modelu barvou. Pokud jste ale začátečníci a budete barvit model štětcem, tak můžete zbývající díly dolepit ještě před natřením modelu. U lepení podvozku si dejte opět pozor na správnou geometrii, abyste měli podvozek symetrický.

 

Umytí modelu

Před samotným barvením je doporučeno umýt model v mýdlové vodě, abyste odstranili drobné nečistoty a mastnotu. Na mastném povrchu barva špatně drží a mohla by se odloupnout.

Protřepat, zamíchat (ještě jednou)

O barvách jsem psal už v jednom z předchozích návodů (začínáme se stavbou modelu), ale raději stručný postup ještě jednou zopakuji. Uzavřenou barvu nejdříve pořádně protřepeme, pak otevřeme a ještě promícháme špejlí. Dřívkem nabereme trochu barvy a naneseme na připravenou podložku (např. obaly od jogurtů nebo víčka od nápojových lahví). Pokud se vám zdá barva příliš hustá, tak ji můžete trochu naředit. Ředíme pouze to množství, které máme přichystané na barvení.


Natíraní štětcem

Tužkou si nakreslete na model obrys kamufláže. Usnadní to práci. Pro natírání větších ploch je vhodné použít plochý štětec. Snažte se nanášet více vrstev a barvu pořádně roztírejte.

Já jsem si pro ukázkový model vybral zbarvení Spitfire Mk I, kde je spodní polovina letadla natřena bílou barvou. S natíráním bílé barvy štětcem jsou často problémy, protože většinou nekryje tak dobře jako ostatní barvy. Pokud natíráte některé části na bílo, tak zkuste nanést nejméně 3 vrstvy o malé tloušťce.

 

Stříkaní airbrushem

Toto je moje oblíbená fáze během stavění modelu. Tlak v pistoli by měl být okolo 2 až 2,5 atmosfér. Barvu pořádně rozmícháme a ředíme ředidlem 6001. Vhodný poměr barvy a ředidla může být variabilní. Hodně záleží na hustotě použité barvy. Můj osvědčený poměr je 1 díl barvy na 3 díly ředidla. Raději vyzkoušíme první nástřik na kousek papíru a popřípadě doředíme.

Nejdříve nabarvíme podvozkové šachty a spoje dílů. Barva nám odkryje nerovnosti a prasklinky, které můžeme vytmelit a obrousit. Při nástřiku kamufláže je vhodné zakrýt ty části, které nechceme mít nabarvené. K tomuto účelu používám krycí pásky.

  

Preshading - optického rozbití povrchu

Preshading je technika stínování pomocí stříkací pistole. Výsledkem je optické rozbití povrchu kamufláže modelu. Postup je velmi jednoduchý. Spáry a spoje nejdříve nastříkáme tmavou až černou barvou. Po nanesení kamuflážní barvy prosvítají tmavší místa a povrch nevypadá tak jednolitě.