Český student při letu Zero-G reprezentoval všechny mladé zájemce o kosmonautiku z celého světa

22.10.2011 21:00

 

Český student Stanislav Fořt byl vybrán jako jediný reprezentant z více než 70ti zemí světa k letu Zero-G při kterém si vyzkoušel simulovaný stav beztíže.
Let ve speciálně upraveném dopravním letadle Boeing 727-200 proběhl 8. října v rámci slavnostního vyvrcholení celosvětového studentského projetku „Youth Inspiration Program 2011“ v Las Vegas. Program pro mladé příznivce kosmonautiky se uskutečnil v rámci každoročních celosvětových oslav Světového kosmického týdne (World Space Week), které proběhly od 4.-10.10. 2011
Světový kosmický týden již od roku 1999 vyhlašuje Organizace spojených národů. Celosvětovým organizátorem akcí je mezinárodní nezisková asociace pro světový kosmický týden World Space Week Association (WSWA), která sídlí v americkém Houstonu.
"Pocit ze stavu beztíže je naprosto úžasný a pravděpodobně nevyjádřitelný slovy. Jde možná přirovnat k tomu, když auto ve vysoké rychlosti přejede přes vrchol kopce. To známé mravenčení v břiše jsem zažíval i během letu Zero-G, ale v intenzivnější a mnohem delší formě," popsal Stanislav Fořt, osmnáctiletý student maturitního ročníku Gymnázia v Tábore, zážitky z letu letounem Zero-G, který navozuje pocity stavu beztíže. Při podobných letech trénují i američtí astronauti.
"Konečky prstu jsem se dokázal odrazit od země, visel jsem bez hnutí ve vzduchu nebo stál nohama na strope. Vyzkoušel jsem také série salt a obdobných pohybů, které by byly běžně neproveditelné," vyprávěl dál.
Studenty na tento let mohl navrhnout každý ze sedmdesáti států, které pořádají akce ke Světovému kosmickému týdnu. Nominaci od České kosmické kanceláře - instituce, která pomáhá koordinovat českou účast v programech výzkumu a využití vesmíru - získal Stanislav Fořt na základě konkurzu, který vyhrál díky svým jazykovým znalostem a odborným schopnostem: letos se stal absolutním vítězem celosvětového finále Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice v Polsku, a k tomu ještě získal také stříbrnou medaili na Mezinárodní fyzikální olympiádě v Thajsku. To přesvědčilo i organizátory doprovodného programu oslav Světového kosmického týdne v Las Vegas, kteří jej jako jediného vybrali pro let nad Nevadou.
Letadlo, speciálně upravený Boeing 727, při něm letí ve výšce kolem deseti kilometrů. Vždy chvíli prudce klesá, takže se pasažéři dostanou ve vztahu k letadlu do stavu beztíže, jaký zažívají astronauti ve vesmíru. Pak letadlo prudce vystoupá (a pasažéři si "vychutnají" přetížení), aby mohlo opět klesnout. A tak se to stále opakuje téměř dvě hodiny.
"Během letu mi vůbec nebylo špatně. Nepotřeboval jsem ani žádné léky," popsal Stanislav Fořt. "Vyzkoušet stav beztíže mě lákalo odjakživa. Takže, když se teď naskytla příležitost, neváhal jsem."
První ze „skoků“ nám simuloval gravitaci na Marsu, tedy přibližně jednu třetinu pozemské. Zdá se, že to nic není, ale když začalo letadlo vyrovnávat tíhovou sílu vlastním pohybem, pochopil jsem, že stav beztíže je něco nepředstavitelného. Pocit, který jsem zažíval během první paraboly, se dá vzdáleně přirovnat k mravenčení v břiše, které cítíte při rychlé jízdě autem přes vrchol kopce. Vše se najednou zdá lehčí…
Po gravitaci Marsu následovaly dva „parabolické skoky“ simulující gravitaci Měsíce, tedy šestinu gravitace pozemské. Lunární prostředí bylo snad ještě cizejší než marsovské. Člověk, který se jednou dostal do vzduchu, padal zpět na zem nepřirozeně dlouhou dobu.
A pak nás čekalo 12 parabol simulujících stav beztíže. Pocit, který se mne zmocnil, když jsem poprvé okusil, s jakou lehkostí se mohu vznést do vzduchu, se nedá popsat slovy. Vyzkoušel jsem několikanásobná salta, vznášel jsem se volně v prostoru nebo seděl vzhůru nohama na stropě. Po každých 30 sekundách opojného beztíží následovalo zvolání „Feet down, coming out!“ a o poznání delší období, během něhož panovalo přetížení 2G. Člověk se v tu chvíli cítil dvakrát těžší, než ve skutečnosti byl.
Celkově jsem měl to štěstí prožít přibližně 6 minut stavu beztíže. Pocity, které jsem během letu zažíval, se nedají sdělit slovy, člověk musí něco podobného prožít, aby pochopil. Mám krásnou vzpomínku na celoživotní zážitek a splněný sen. Chtěl bych tímto poděkovat České kosmické kanceláři a World Space Week Association za to, že mi umožnili prožít tento nezapomenutelný let.