90 let od ztroskotání vzducholodi ITALIA

05.05.2018 10:54

 

NTM v Praze: Vážení přátelé, společně se členy radioklubu OK1KLV vás srdečně zveme na seminář pořádaný v přednáškovém sále Národního technického muzea, který se koná v rámci připomenutí výročí 90 let od ztroskotání vzducholodi ITALIA a záchrany jejích trosečníků.

Seminář se koná 30. 5. 2018 - Vstupné na seminář je zahrnuto v rámci běžné vstupenky do NTM

další informace: Vzducholoď ITALIA 90. výročí

Program semináře - 30. 5. 2018, přednáškový sál NTM:

  • Mgr. Petr Sládeček, Ph.D.: Výprava vzducholodi Italia, jak ji známe a neznáme
  • Mgr. Dana Mentzlová OK1ZKR: Radiostanice výpravy Italia
  • Ing. František Janda OK1HH: Šíření radiových vln při SOS volání z kry ledové
  • Ing. Antonín Švejda: Běhounkova elektrizační komora
  • Bc. René Melkus: Historická radiotechnika a elektronika
  • RNDr. Jiří Grygar, CSc.: Vědecká měření Františka Běhounka a jejich význam
  • Ing. Václav Semerád: Vzpomínky na Františka Běhounka

Na programu je také ukázka historické radiostanice a večer radioamatérské vysílání pod speciální značkou. Celý program naleznete níže v aktualitě.

90 let od ztroskotání vzducholodi ITALIA a záchrany jejích trosečníků

Letos uplyne 90 let od ztroskotání vzducholodi ITALIA na severním pólu. Společně s výpravou ztroskotal roku 1928 také český vědec František Běhounek. Profesor Běhounek se zabýval výzkumem elektřiny a kosmického záření v polárních oblastech a o své mimořádné zážitky se podělil, v dnes již legendárním díle, Trosečníci polárního moře.

Se synovcem pilota Einara Lundborga, jednoho ze zachránců trosečníků, švédským radioamatérem Einarem Lundborgem SM5CBC, navázali radioamatéři 20.3. z budovy NTM na Letné krátkovlnnou telegrafní relaci a pozvali také všechny na příjmu na seminář do Národního technického muzea, konaný u příležitosti této události.

Na semináři proběhne několik krátkých přednášek, k vidění budou dobové vysílačky nebo replika červeného stanu trosečníku. Pokusíme se též o telegrafní relace, tentokrát se stanicemi připomínajícími klíčové momenty polární výpravy a místa spjatá s osudem trosečníků. Budeme volat ruskou Vochmu, švédskou Uppsalu a italské upomínkové stanice.

Při počátečním pátrání po trosečnících zahynul 18. června 1928 při havárii francouzského letadla Latham i slavný norský polárník Roald Amundsen. Čest jeho památce!

Zdroj a pořadatel: Národní technické muzeum v Praze