Zatmění Slunce 4. ledna 2011

09.01.2011 12:45

 

V úterý 4. ledna 2011 v dopoledních hodinách Měsíc částečně zakryl sluneční kotouč. Šlo o největší částečné zatmění v České republice po 8 letech a nejvýraznější svého druhu až do roku 2026. Na našem území se velikost zatmění v jeho největší fázi pohybovala kolem 79 %.
Začátek zatmění probíhal již na obzoru při východu Slunce a jeho scénář se lišil v závislosti na poloze pozorovatele na našem území. Zatímco například v Ostravě zatmění začalo až 23 minut po východu Slunce, v Karlových Varech bylo vycházející Slunce již "ukousnuté" Měsícem. Pro geografický střed Evropy (50° severní šířky a 15° západní délky) připadal okamžik východu Slunce na 7 hodin 58 minut. Jen o šest minut později, v 8 hodin 4 minuty, se do něj z pravého horního okraje začal "zakusovat" temný Měsíc.
Jak Slunce pozvolna stoupalo nad obzor, šlo zatmění ke svému maximu. To nastalo v 9 hodin 25 minut, kdy Měsíc zakryl 79 % procent slunečního průměru. Tehdy byl tvar Slunce skutečně podivuhodný - jako "úsměv" na obloze, neboť náš přirozený souputník jej zakryl ze severu (tedy shora). Obě tělesa byla na obloze nevysoko - jen 9° nad obzorem. Poté začal Měsíc pomalu ustupovat. Poslední kontakt se slunečním kotoučem nastal v 10 hodin 52 minut.
 

Pozorování v popisu V. Feika

Toto zatmění pokrývalo v Sezimově Ústí slunečního disku 78%. Na hvězdárnu jsem dorazil 7:45 hodin a nemusel jsem chvátat, protože v Sezimově Ústí bylo zataženo. První kontakt v 8:03 jsme tím pádem neviděli. Až okolo 9:15 se obloha patrně roztrhala, ale zůstala celistvá a přes mraky, který nám udělali přírodní filtr jsem mohli pozorovat částečné zatmění. Ze začátku jsme pozorovali před hvězdárnou sometem 25x100. A když se konečně mraky rozevřeli pozorovali jsme částečné zatmění v kopuli čočkovým dalekohledem, kterým bylo nejbezpečnější pozorování, protože jsem to promítal na vytvořenou projekční desku na, které bylo vidět zbytek částečného zatmění až do konce výstupu.