Sušené květiny, aranžování květin

18.06.2016 16:54

 

Milý a nenáročný doplněk interiéru je kytice suchých květů. Zvláště v zimním období (kdy živé květy musíme kupovat) nám zútulní domov a nevyžadují od nás zvláštní péči.

Rostliny vhodné k sušení si můžeme pěstovat na zahrádce (v současné době je v obchodech široká nabídka semen rostlin vhodných k sušení), nebo je můžeme od jara do podzimu sbírat v přírodě. Je velké množství volně rostoucích rostlin, které se k sušení hodí. Luční květiny, trávy, větvičky keřů, nebo například šiškami obsypané větve modřínů, mechy, lišejníky, to vše lze snadno usušit. Uchováváme tak jejich krásu a působí nám radost a potěšení na dlouhou dobu.

Nejsnáze usušíme květiny zavěšením hlavičkami dolů na suchém a vzdušném místě. Větší rostliny sušíme jednotlivě, u slabších můžeme svázat vždy několik rostlin dohromady, ale vždy je lépe méně než více, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Plody, šišky, mechy, lišejníky sušíme například na králičím pletivu, aby k nim vzduch mohl ze všech stran.

Pokud se nám do pěstování ani sběru a sušení nechce, můžeme si koupit již usušené rostliny v květinářství. Na trhu jsou nejen klasické středoevropské květiny, ale je též velký výběr exotických rostlin a plodů, často barevně upravených, takže jsou vhodné k velmi efektním vazbám.

Tvůrčí proces aranžování může začít. Je jen na vás, které rostliny použijete a do jaké nádoby je umístíte. (K suchým rostlinám můžeme použít v malém množství i umělé květiny nebo plody, aranžmá nám osvěží). Variant je nekonečné množství. Můžete využít malých váziček nebo košíčků, splétat a zdobit věnce, vytvářet velká zavěšená aranžmá, nebo jen tak položit svázanou kytici na okenní parapet. Tato práce je velice příjemná a uklidňující.