Jak postavit plastikový model (7) Závěrečná úprava modelu, opotřebování a patina

30.08.2016 18:59

 

V tomto posledním díle stručného návodu pro začátečníky doděláme poslední úpravy na modelu a naučíme se přidat patinu. Pokud je letadlo nebo jakýkoliv jiný stroj aktivně využíván, tak začne po čase jevit známky opotřebování. Když model jen nabarvíte podle návodu, tak bude vypadat jako by zrovna vyjel z výrobní linky. To může být někdy záměrem, ale obvykle budeme chtít přidat trochu patiny. Postupy, které popíšu, model oživí tak, že nebude vypadat jen jako hračka. S patinou není radno spěchat, jelikož můžeme zničit celý model.

 

Postshading

V pátém díle návodu byla krátce zmíněna technika preshadingu, kdy zvýrazníme rytí paneláže pomocí tmavých barev ještě před natřením modelu. Někdy to však nemusí stačit a můžeme chtít přidat ještě dodatečné stínování, které bude trochu výraznější. Můžeme tak hrany a rytí zvýraznit pomocí další aplikace tmavé velmi rozředěné barvy airbrushem. Je nutno dbát na malý rozptyl barvy. Touto technikou můžeme taky zabarvit místa, která jsou jakoby zašpiněná nebo začouzená.

 

Olejové barvy

Správná technika nástřiku airbrushem může být poměrně náročná a jako začátečníci třeba ani nemáte dostatečně kvalitní airbrush. Ke zvýraznění rytí paneláže ale můžeme taky použít olejové barvy. To je ostatně moje preferovaná technika.

Nejprve než začneme nanášet oleje musíme model ještě jednou nebo dvakrát přestříknout lesklým lakem. Když používáme syntetické barvy, tak je vždy nutné povrch nastříkat akrylovým lakem, jinak nám hrozí, že se povrch naleptá nebo se setřou již nanesené vrstvy barev. Na takto připravený povrch můžeme zapustit olejové barvy. Osobně používám barvy Umton. Barva musí být hodně řídká, a proto je třeba je naředit. Já k tomu používám ředidlo od Mig Production s názvem Thinner for Washes nebo ředidlo Windsor & Newton. 

Postup je takový, že si nanesu trochu oleje do kelímku a přidám ředidlo. Důkladně rozmíchám tak, aby se ředidlo zabarvilo. Napustím olej do štětečku a přenesu do spár letounu. Barva by se měla roztéct po spáře. Pokud olej steče tam, kde nechceme nebo se vylije ze spáry, můžeme jednoduše hadříkem barvu setřít. Pokud chceme model špinavější, tak můžeme plochým štětcem barvu rozetřít po celém povrchu. Následně po směru letu otíráme hadříkem. Odstín olejů by měl být o něco tmavší než je kamuflažní barva. Po dokončení necháme oleje důkladně zaschnout, třeba i několik dnů. Po zaschnutí model opět přestříkáme matným nebo pololesklým lakem. Oleje tak ztratí svůj lesk a model dostane na plastičnosti.

    
Barvení suchým štětcem (drybrushing)

Když chceme znázornit zašpinění na hranách nebo vystouplých částech, tak můžeme kromě airbrushe použít i techniku, kdy se barví štětcem s téměř zaschlou barvou. Je vhodné použít nějaký méně kvalitní nebo už déle používaný plochý štětec, protože se touto technikou poškozuje více než obvykle. Štětec jemně namočíme do barvy, která může být i trochu hustší a pak otřeme do hadříku nebo savého papíru. Můžeme také zkusit párkrát přejet štětcem sem a tam a ujistit se, že barva zanechává jen jemné stopy. Tahy štětcem by měly být téměř neznatelné. Následně ve více tazích sem a tam jemně zabarvíme požadované místo.

 

Odřeniny

Ke zvýraznění odřenin použijeme kovovou barvu. Já často používám i kombinaci stříbrné barvy s trochou bílé. Nabarvíme hrany vrtule, náběžné hrany křídel, ale taky místa po kterých se šlape. Je nutno barvit opatrně a moc to nepřehánět. Nanášejte raději jen velmi malé množství barvy, tak akorát na samou špičku štětce.


Pigmenty

Můžeme použít nadrcené suché pastely nebo také originální prášky, které vyrábí například Mig Production. Pomocí pigmentů lze naznačit začouzení od výfukových zplodin, bláto na podvozku nebo také zašpiněná a zaprášená místa. U letadel je asi moc nevyužijete, ale vězte, že u modelů bojové techniky se používají opravdu hodně.

 
Závěr

Přidání efektu opotřebení nemusí být zrovna jednoduché, ale dokáže váš model hodně vylepšit. Na druhou stranu je ale taky pravda, že může výsledný vzhled i zhoršit nebo přidat hodně práce navíc, pokud je patina nanášena nesprávně. Už se mi taky stalo, že jsem musel celý model přetřít znovu, když jsem si nechtěně zničil kamuflážní nátěr modelu. Největším problémem pro začátečníky asi bude zjistit, na která místa nanášet patinu, protože tohle v návodu nenajdete. Doporučuji proto najít si v knižních publikacích nebo na Internetu fotky skutečných letadel, které vám poskytnou alespoň základní představu, jak by mohl model vypadat. V neposlední řadě jsou určitě přínosné i fotky hotových výtvorů od modelářů, kteří už mají více zkušeností.

Tímto návodem je tedy moje krátká série o lepení modelů pro začátečníky u konce. Doufám, že vám alespoň trochu pomůže a přeji vám hodně modelářských úspěchů.

 

Zdroj: https://www.plasticmodels.eu/