Částečné zatmění Slunce 1.8.2008

03.08.2008 11:52

 

Ze Sezimova Ústí a okolí jsme mohli 1. srpna 2008 pozorovat přibližně 24 % sluneční zákryt.

 

Zatmění Slunce 1. srpna mohli pozorovat jako úplné ti šťastnější, kteří se vydali do středního Ruska, do Mongolska či do Číny. Nejdéle trvalo 2 minuty 27 sekund, a to v méně hostinných oblastech ruské Sibiře. Avšak jižněji v pásu totality (odkud bylo zatmění vidět jako úplné), leželo hned několik poměrně příhodných destinací, z nichž nejlákavější je ruský Novosibirsk, Barnaul a Biysk, případně oblast poblíž mongolské pouště Gobi (kde je také největší pravděpodobnost jasného počasí). Maximální šířka pásu dosahovala 237 km. Jako částečné však zatmění spatřili obyvatelé většiny asijského kontinentu (vyjma severovýchodního cípu) a většiny evropského kontinentu (mimo Španělsko a nejjižnější státy Evropy). Pás totality začínal na severu Aljašky a postupně se přes Arktidu (včetně Grónska) přesouval na území Ruska. Mongolsko přešel jen ze západního cípu a končil v Číně.
Z našeho území bylo zatmění jen částečné. Úkaz navíc začal jen dvě hodiny před pravým polednem a Slunce v té době bylo opravdu vysoko nad obzorem.

Při pozorování se v každém případě vyvarujte přímému pohledu do slunečního kotouče bez použití speciálního filtru, neboť i během krátkého okamžiku může dojít k velmi vážnému poškození oční sítnice, v horším případě i k trvalému zhoršení zraku. Jaký filtr použít? Zcela nevyhovující je lidově známé začazené sklíčko, případně kotouč z diskety nebo běžné sluneční brýle. Obecně se považuje za bezpečný filtr svářecí sklo stupně 14 a vyšší. Pakliže se ve vašem okolí nachází lidová hvězdárna, s velkou jistotou budete moci speciální filtr zakoupit právě tam, a to poměrně levně (cena se pohybuje v desítkách korun). Filtr si lze zakoupit jako fólii, sklíčko nebo ve formě brýlí.

Pokud se rozhodnete pozorovat úkaz dalekohledem, doporučujeme správnou koupi i instalaci filtru do dalekohledu prokonzultovat s odborníkem, nejlépe na nejbližší hvězdárně nebo u prodejců renomované astronomické optiky (více například na internetových stránkách dalekohledy.cz). Patrně nejlepší volbou však bude v době úkazu zajít na již několikrát zmíněnou nejbližší hvězdárnu. Tam vás čeká nejen pozorování většími (případně speciálními slunečními) dalekohledy, ale v případě nepřízně počasí i náhradní program.