Tajemný signál z kosmu je „druhá Země"

08.03.2015 16:09

Astronomové našli nové důkazy o existenci Zemi podobné planetě, která leží v relativní blízkosti Sluneční soustavy. Nejnovější výzkum tajemných signálů z 22 světelných let vzdálené planety Gliese 581d potvrzuje podle londýnských astronomů její existenci. 

Exoplaneta Gliese 581d v souhvězdí Vah má splňovat podmínky pro život a je dvakrát větší než Země. Obíhá hvězdu Gliese 581 (GJ 581), objevenou v roce 2009.

Astronomové z londýnské univerzity se domnívají, že tajemné zvuky - původně označované za magnetické výbuchy - přicházejí z planety podobné Zemi, Gliese 581d. Vědci použili k jejímu zaměření spektometr měřící kolísání vlnové délky světla hvězdy.

Z dalších obíhajících těles byly zatím potvrzené planety označené Gliese 581b, Gliese 581c a Gliese 581e. Existence planet Gliese 581f a Gliese 581g zatím potvrzená není.

Signály z planety byly objeveny v roce 2010, loni však byly označeny za šum ze vzdálených hvězd. Další studie nyní ale ukázaly, že výzkum byl založen na „nedostatečné analýze dat“ a že Gliese 581d existuje.

Ještě loni přitom vědci z Pensylvánské univerzity prohlásili, že Gliese 581d a jeho společník Gliese 581g jsou pouhým světelným klamem, způsobeným magnetickými bouřemi z hvězdy Gliese 581.

Nový britský výzkum nicméně tvrdí, že metoda použitá pensylvánským týmem je vhodná pro větší planety, ale menší, jako je GJ 581d, může opominout.

Vědci z londýnské Queen Mary University a Univerzity v Hertfordshire, kteří poslední výzkum prováděli, tvrdí, že použili přesnější model na existující data.

„Existence (nebo neexistence) GJ 581d je významná, protože by to byla první Zemi podobná planeta objevená v obyvatelné zóně (tzv. Goldilocks-zone) okolo jiné hvězdy. Mezi vědci se pořád diskutuje o způsobech, kterými interpretujeme data, ale jsem přesvědčena, že GJ 581d byla na oběžné dráze kolem své hvězdy Gliese 581 vždycky,“ řekla vedoucí vědkyně Guillem Anglada-Escudé z Londýnské univerzity.

Goldilocks-zone je obyvatelná oblast okolo hvězdy, ani příliš horká ani příliš chladná pro život.

Objevení exoplanet okolo hvězdy Gliese 581 v roce 2007 vzbudilo pozornost. Výrobce dokumentárních pořadů RDF a sociální síť Bebo použili o rok později radioteleskop na Ukrajině, aby směrem ke Gliese 581 vyslaly silný, koncentrovaný paprsek informací - 500 zpráv od lidí ve formě rádiových vln.