Ondřejovská observatoř otevírá dveře. Spatříte i největší český dalekohled!

23.05.2015 08:39

Dny otevřených dveří na Astronomickém ústavu v Ondřejově v roce 2015.
Autor: AsÚ AV ČR

Již od pátku 22. května až do konce víkendu budete moci zavítat na každoročně velkolepý program Dne otevřených dveří v překrásném areálu ondřejovské observatoře, která je v současnu českým centrem vědecké astronomie. Každý den od pátku do neděle mezi 9. a 17. hodinou tak budete moci navštívit všechna její stanoviště včetně líbezných historických observatoří na centrální plošině ústavu. Nebude chybět ani možnost spatřit největší český dalekohled - monstrózní kolos o hmotnosti 83 tun a průměru 2 metrů pojmenovaný na počest známého českého astronoma "Perkův dalekohled". Vstup je pochopitelně zdarma, občerstvení na místě a za přízně počasí si nenechte ujít i pozorování slunečních skvrn a noční oblohy. V sobotu vás navíc čekají poutavé a populární astronomické přednášky vhodné pro širokou veřejnost!

Po celé tři dny pro vás budou otevřena naše odborná pracoviště a budete si je moci prohlédnout s výkladem odborníků. Na pátek zveme také školy! Otevírací doba po všechny tři dny 9 až 17 hodin, v pátek a sobotu večer navíc doprovodný program. Návštěva je vhodná nejen pro vážné zájemce, ale i laiky nebo také pro rodiny s dětmi.  Máme připraven i dětský program. Vstup i doprovodný program zdarma.

Hlavní PROGRAM

  • Prohlídka muzea a historických kopulí, v případě jasného počasí pozorování Slunce v historické Západní kopuli.
  • Prohlídka Perkova dvoumetrového dalekohledu - největšího dalekohledu v České republice s průměrem objektivu 2 metry a hmotností 83 tun.
  • Prohlídka Slunečního oddělení - sluneční patrolní služba, sluneční radioteleskop o průměru 10 m a horizontální sluneční dalekohled HSFA 2.
  • Prohlídka dalekohledu o průměru 65 cm Oddělení meziplanetární hmoty.
  • Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.
  • Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka každou sudou hodinu, v pátek dopoledne po dohodě se školní skupinou.
  • Přístupná bude i ústavní knihovna (pro čtení, posezení a diskuze).

tři poutavé přednášky

V sobotu 23. 5. 2015 v seminární místnosti Slunečního oddělení uslyšíte hned tři nesmírně zajímavé přednášky!

  • od 13:00 přednáška Michala Bareše z České astronomické společnosti „Světelné znečištění - problém pro astronomy, pro přírodu, pro člověka - a co se s tím dá dělat“.
  • od 15:00 v seminární místnosti Slunečního oddělení přednáška Mgr. Petra Scheiricha, PhD. z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR „Rosetta - zprávy z jiného světa aneb komety nejsou jen mlhavé obláčky.“
  • od 17:00 v seminární místnosti Slunečního oddělení přednáška Mgr. Petra Kabatha, PhD. ze Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR „Evropská jižní observatoř na vlastní oči aneb jak se zde pracuje.“

Další bohatý doprovodný program

 

Centrální plošina a historické observatoře na Astronomickém ústavu v Ondřejově. Autor: AsÚ AV ČR
Centrální plošina a historické observatoře na Astronomickém ústavu v Ondřejově.
Autor: AsÚ AV ČR
Po všechny tři dny od 9 do 17 hodin budou v seminární místnosti za kopulí Perkova dvoumetrového dalekohledu přístupné dvě výstavy: "Tma jako ohrožený druh" a „Ondřejovská hvězdárna ve fotografiích Vlastimila Vojáčka“. V této místnosti bude zároveň nonstop promítání pohádek s astronomickou tématikou pro děti střídavě s filmy o Astronomickém ústavu AV ČR pro dospělé. V sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin si rovněž nenechte ujít program pro své děti - bude probíhat na historické hvězdárně.

 

V pátek a v sobotu (pouze za jasného počasí) po setmění bude možné pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny. Ve 22:00 a 23:00 před historickou Centrální kopulí "Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo". Malý kurz orientace na obloze -  pod skutečnou hvězdnou oblohou. Ukážeme si souhvězdí nad námi a povíme si, jaká souhvězdí jsou vidět po celý rok a která naopak se zimní oblohou právě zapadají, zatímco nad východem vycházejí ta, která budou vidět po celou noc. Ukážeme si polohu právě pozorovatelných planet, květnové večerní obloze dominuje Venuše, Jupiter a Saturn.

Myslelo se na všechno...

Do prostoru historické hvězdárny zveme také astronomy amatéry se svými dalekohledy na večerní společné pozorování (pátek a sobota), nutno předem domluvit na tel.: 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).

V sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin přímo v areálu hvězdárny bude zajištěno  občerstvení.  Dobrovolní  hasiči  Ondřejov  nabídnou  limo,  pivo  a  párky,  Cukrárna U jahůdky v Ondřejově nabídne sladkosti, zmrzlinu a také teplé nápoje. V muzeu si budete moci zakoupit turistickou známku a další upomínkové předměty.

Malá ZOO (nejen) pro malé návštěvníky

... a aby toho nebylo málo, kromě astronomie vás čeká v rámci akce i malá ZOO pro nejmenší. Návštěvu ondřejovské hvězdárny si můžete spojit s návštěvou Výstavy drobného zvířectva - holubů, králíků a drůbeže - pořádanou Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Nenechte si ujít poutavý výklad k vystavovaným zvířatům, tombolu pro děti se zvířátky a další výhry. Výstava bude u společného parkoviště obou akcí.

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Informace na webu Astronomického ústavu
[2] Facobook Astronomického ústavu
[3] Podrobnější informace na Facebookovské události