Náš vesmír je jedním z mnoha, naznačují nové důkazy

28.06.2014 10:44

Z analýzy dat shromážděných z Planckova teleskopu získali atronomové důkazy o působení jiných vesmírů. Jejich existence se zatím předpokládala pouze teoreticky.
Prvními důkazy jsou podle odborníků anomálie, které zřejmě vyvolává působení gravitačních sil jiných vesmírů. Tyto výchylky jsou patrné na nové mapě kosmického mikrovlnného záření z velkého třesku před zhruba 14 miliardami let. Podobnou mapu měli vědci již dříve, ale až Planckova družice poskytla snímek o vyšším rozlišení, který anomálie odhalil.
Hypoteticky by bez existence jiných vesmírů mělo být zaznamenávané záření rozloženo rovnoměrně, ale mapa ukazuje silnější koncentraci záření v jižní až jihovýchodní části (oranžová), kde ji střídá jasná okrouhlá oblast s nižším zářením (modrá), které nelze s v rámci současné fyziky vysvětlit.
Existenci anomálií předpověděla v roce 2005 teoretická fyzička Laura Mersini-Haughtonová z Univerzity Severní Karolíny společně s profesorem Richard Holman z Carnegie Mellonovy Univerzity. Podle Mersini-Haughtonové nyní data z Planckova teleskopu dokazují, že existuje nekonečně mnoho jiných vesmírů vedle našeho.
„Tyto anomálie byly způsobeny jinými vesmíry v okamžiku jejich vzniku při velkém třesku, kdy šťouchly do našeho vesmíru,“ vysvětluje fyzička..
Ovšem i tak se dá předpokládat, že ne všem bude důkaz o existenci multivesmíru fungovat. Data z Planckova teleskopu však zatím nemají jiné lepší vysvětlení. „Podobné myšlenky (existence multivesmíru) mohou dnes znít stejně šíleně, jako teorie velkého třesku o tři generace nazpátek, Ale pak jsme o třesku získali důkazy a změnilo to způsob našeho uvažování,“ připomíná pofesor astrofyziky  George Efstathiou.

 

zdroj: https://www.national-geographic.cz