Mladí čeští astronomové přivážejí z Brazílie 5 medailí

26.08.2012 12:57

 

Český tým přivezl ze 6. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice celkem 5 medailí – dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou. Jedná se o historicky nejlepší úspěch českých studentů na mezinárodním poli v oblasti astronomie. S mezinárodní konkurencí 126 soutěžících z Evropy, Asie a Ameriky se utkali v brazilském Rio de Janeiro ve dnech 4. – 14. srpna. Nejlépe se z českého týmu umístil Stanislav Fořt, absolvent Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře, který v absolutním pořadí skončil s těsným odstupem na druhém místě. Zlatou medaili získal také Jakub Vošmera, absolvent Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. V absolutním pořadí skončil třetí. Stříbro vybojovali Filip Murár z Gymnázia v Třebíči a Martin Raszyk z Gymnázia v Karviné. Lukáš Timko z Gymnázia Pierra de Coubertina získal bronzovou medaili. Celkově tak Česká republika dosáhla dosud nejlepšího celkového výsledku na mezinárodních astronomických olympiádách v historii. Delegaci vedli RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. z Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě a Ing. Jan Kožuško z České astronomické společnosti. Nejlepšího výsledku dosáhl Motiejus Valiunas z Litvy. Stanislav Fořt dosáhl nejlepšího výsledku v části zpracování dat a Jakub Vošmera v pozorovacím kole. Ani naši blízcí východní sousedé ze Slovenska nezklamali – získali dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili a uspěli tak lépe, než jejich sportovci v Londýně. Hostitelem soutěže byla Národní observatoř Rio de Janeiro, Observatoř Valongo Federální univerzity Rio de Janeiro, Národní astrofyzikální laboratoř v Itajubá a Národní institut kosmického výzkumu v Sao José dos Campos. Vlastní soutěž probíhala ve městě Vassouras přibližně 100 km vzdáleném od Rio de Janeiro. Soutěžící řešili úlohy ve třech kolech: teoretickém, zpracování dat a pozorovacím kole. Určitým oříškem v pozorovacím kole byla pro studenty ze severní polokoule jižní obloha. Přesto se i s touto částí naši studenti vypořádali na výbornou. Vedoucí delegací byli ubytováni v hotelu Santa Amália v centru Vassourasu, soutěžící v hotelu Ribeirão zhruba 10 km od centra Vassourasu. Slavnostní zahájení proběhlo v planetáriu a závěrečný ceremoniál pod širým nebem v areálu Národní observatoře přímo ve městě Rio de Janeiro. Šestý ročník poprvé přivedl tuto soutěž na americký kontinent. První čtyři ročníky byly v Asii (Thajsko, Indonésie, Írán a Čína) a pátý ročník v sousedním Polsku. V dalších letech se soutěž „vrátí“ zpět do Evropy: sedmý ročník se bude konat od 27. července do 5. srpna 2013 v řeckém Volosu a osmý ročník o rok později v Rumunsku. Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007 a zatím dosáhla každý rok lepších výsledků. Z první soutěže jsme přivezli jednu stříbrnou medaili, roku 2008 dvě bronzové, v roce 2009 dvě stříbrné a tři bronzové a v roce 2010 jednu zlatou. Vloni získali čeští soutěžící v Polsku a Kazachstánu dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Účast českého týmu organizačně zajišťovala Česká astronomická společnost a Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy – VŠB TU – Ostrava. Cestu podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Hornicko-geologická fakulta VŠB – TU Ostrava, město Tábor, Kraj Vysočina a Moravskoslezský kraj. Soutěž v hostitelské zemi financovalo brazilské ministerstvo školství a ministerstvo pro vědu, technologie a inovace.

Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost za podpory mnoha subjektů.

Více o Astronomické olympiádě naleznete na https://olympiada.astro.cz. 10. září 2012 zahájíme její 10. ročník a účastnit se mohou žáci druhého stupně základních škol a středních škol.

FOTO: Český tým na 6. IOAA (zleva: Jan Kožuško – doprovod, Filip Murár, Lukáš Timko, Silvia Teixeira – průvodkyně, Stanislav Fořt, Tomáš Gráf – doprovod, Jakub Vošmera a Martin Raszyk)

Zdroj: Tisková zpráva České astronomické společnosti z 15. srpna 2012

 

Mladí fyzikové přivezli pět medailí z Mezinárodní fyzikální olympiády

Ve dnech 15. až 24. července 2012 proběhla v Estonsku v pořadí již 43. Mezinárodní fyzikální olympiáda. Československo, společně s Polskem a Maďarskem, bylo v roce 1967 spoluzakladatelem této, dnes již prestižní mezinárodní předmětové soutěže.

Českou republiku reprezentovali letos následující středoškoláci:                                                      

  • Ondřej Bartoš, absolvent Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou
  • Jakub Vošmera, absolvent Gymnázia Matyáše Lercha v Brně
  • Stanislav Fořt, absolvent Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře
  • Martin Raszyk, student Gymnázia v Karviné – Novém Městě                                                               
  • Lubomír Grund, student Gymnázia Christiana Dopplera v Praze                              

V čele delegace České republiky byli prof. Ing. B. Vybíral, CSc. a RNDr. J. Kříž, Ph.D. z Katedry fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, kde také proběhlo výběrové a přípravné soustředění pod odborným vedením prof. RNDr. I. Volfa, CSc., předsedy Ústřední komise FO, a členů této katedry. Na soustředění si studenti doplnili a prohloubili své teoretické vědomosti a praktické experimentální dovednosti.  Diplomatickým úspěchem českých fyziků bylo pozvání doktoranda Filipa Studničky jako člena mezinárodní skupiny korektorů řešení soutěžních úloh.

Čeští soutěžící dosáhli velmi dobrých výsledků a všichni si přivezli medaile: Ondřej Bartoš, Jakub Vošmera, Stanislav Fořt a Lubomír Grund získali medaile stříbrné, teprve žák 2.ročníku Martin Raszyk medaili bronzovou. 43. MFO se letos zúčastnilo 378 soutěžících z 81 státu, případně teritoria. V celkovém pořadí družstev byli nejlepší soutěžící z Čínské lidové republiky a Tchaj-wanu, kde každý účastník získal zlatou medaili, české družstvo se umístilo na 18.-20. místě, z řad států Evropské Unie bylo nejlepší družstvo ze Spolkové republiky Německa, naše družstvo obsadilo páté pořadí. 

Zdroj: www.msmt.cz