Kurz astronomie – Astropraktikum 2001

26.08.2001 10:30

 

Ve dnech 10. – 19. srpna 2001 proběhl jubilejní X. ročník „Astropraktika“ - kurzu astronomie pro mládež. Jako tradičně, i tento ročník pořádala organizace SAOmedia, a to pod vedením Vladislava Slezáka. Astropraktikum je „putovním“ kurzem, který již hostila nejedna česká i moravská hvězdárna.

Letošní ročník byl poprvé uspořádán za podpory České astronomické společnosti, i když šlo o podporu pouze morální. Budeme doufat, že i další ročníky budou minimálně stejně úspěšné, jako ten letošní. Vždyť už jenom tak bohatý program s návštěvou mnoha zajímavých míst a s tolika přednáškami stojí za to, nemluvě již o povedeném počasí, které po většinu času přálo astronomickým pozorováním.

Mezi perly programu můžeme zařadit např. povídání o zatmění Slunce v roce 1999, zajímavou přednášku o Antonínu Bečvářovi, povídání o meteoritu z Marsu a kurz pozorování záblesků družic Iridium. Rovněž zajímavá byla návštěva Českých Budějovic, spojená s přednáškou o asteroidech. Dalo by se takto o programu hovořit ještě dlouho, ale lepší je zúčastnit se některého Astropraktika osobně.

Na závěr snad jediné, co by se dalo Astropraktiku vytknout, jsou občasná organizátorská zaškobrtnutí, což bude spíše sloužit jako ponaučení pro další ročníky.