Jak postavit plastikový model (6) Obtisky (dekály)

29.08.2016 18:57

 

V tomto díle návodu se naučíme lepit obtisky (dekály) na model. Obtisky se nanášejí velmi snadno a hodně oživí váš model. K jejich nalepení není potřeba žádné dodatečné lepidlo. Stačí je pouze na chvíli namočit do vlažné vody. V závěru návodu vám navíc ukážu přípravky pro zjemnění a lepší usazení obtisků.

 

Nalepování obtisků

Z aršíku obtisků si vystřihneme díl, který chceme nalepit na model. Dbáme na to, abychom neponičili okraje ani ostatní obtisky. Vystřižený obtisk pinzetou vložíme do vlažné vody zhruba na 10 sekund. Papír nasákne vodou a trochu se zkroutí. Nenechávejte obtisk ve vodě moc dlouho, protože by se mohl sám od sebe oddělit z papírku a poté bychom ho museli obtížně lovit ve vodě.

Po 10 sekundách obtisk vytáhneme, položíme na stůl, nakapeme na něho trochu vody a počkáme zhruba 15 sekund. Když se papírek s obtiskem narovná, tak to znamená, že můžeme zkusit s obtiskem pohnout. K tomu nám pomůže navlhčená vatová tyčinka. Opatrně přejedeme po povrchu obtisku a pokud se pohne, tak ho můžeme nanést na model.

Povrch modelu, kam budeme obtisk usazovat, nejprve navlhčíme vodou. Pokud by byl povrch suchý, tak obtisk přilne k povrchu a nemohli bychom ho přesně umístit podle plánku. Papírek s obtiskem uchopíme do pinzety a přesuneme ho na model. Nepoužívejte pro posunování nebo jinou manipulaci se samotným obtiskem žádné ostré nástroje. Mohl by se poničit.

 

Přípravky pro zjemnění

Pro dodatečné vylepšení dekálů po nalepení lze použít několik speciálních přípravků. Pokud jste začátečníci, tak se pravděpodobně spokojíte jen s jednoduchým nalepením. Pokud ale chcete mít vzhled modelu dokonalejší, tak můžete využít následující rady.  

Obtisk je vytištěn na lakovaném podkladu, a proto je obtížné ho nalepovat na zaoblené nebo vypouklé části. Po nalepení jdou často ještě vidět průhledné okraje. Když model nalakujeme lesklým lakem, tak opticky srovnáme lak obtisku s naneseným lakem na modelu.

Pro povrchovou úpravu obtisků používám speciální přípravky pro zjemnění a usazení. Osobně mi vyhovují přípravky Mr. Mark Softer a Mr. Mark Setter. Tyto vodičky rozpustí lak a obtisk vypadá jako by byl natřený barvou.