Jak postavit plastikový model (2) Výběr modelu a nástrojů

14.08.2016 18:52

 

První stavebnice by měla být jednoduchá. Vhodné jsou například modely jednomotorových letadel nebo vrtulníky v měřítku 1/72. Snažíme se prozatím vyhnout vícemotorovým modelům nebo dvojplošníkům, které jsou stavebně složité. Pokud jste omezeni svými finančními možnostmi, tak vybírejte raději levnější model. Výsledek vašeho prvního modelářského úsilí nemusí být dokonalý, a proto by mohlo být dražších modelů škoda.

Já jsem si pro tento návod vybral stavebnici Supermarine Spitfire MkI v měřítku 1/72 od firmy Airfix. Model se dá sehnat za cenu kolem 120 korun. V krabičce nalezneme 40 dílu, podrobný návod s barevným kamuflážním schématem a aršík nálepek. Návod si dobře přečtěte a také uschovejte. Jednou z důležitých věcí je, že se dozvíte, jaké barvy budete potřebovat.

 

Stavební pomůcky a nástroje

V první řadě by jsme měli mít dostatečný prostor pro stavbu. Pro model, který jsem vybral, postačí pevná deska o rozměrech alespoň 100 x 50 cm. Můžete také lepit na kancelářském stole, ale doporučuji desku stolu ochránit před nechtěnými škrábanci nebo kapkami barvy.

Seznam věcí, bez kterých se neobejdeme:

  • lámací nožík - slouží k odřezávání a začišťováni plastu ze stavebnice.
  • kleště štípačky - pomocí štípaček odděláváme jednotlivé díly z rámečku.
  • lepidlo - slouží k lepení a spojování jednotlivých dílů stavebnice. Často používané je modelářské lepidlo Agama. Pro drobné díly používám gelové sekundové lepidlo.
  • krycí páska - vyrábí se modelářská v různých rozměrech, ale pro začátek stačí obyčejná vykrývací páska určená pro malování pokojů.
  • pilníky a smirkový papír - při lepení a tmelení stavebnice vznikají nečistoty, které pomocí pilníku nebo smirkového papíru vybrousíme. Používám smirkové papíry hrubé od zrnitosti od 250 až po zrnitost 2500, které slouží pro vyhlazování.
  • modelářský tmel - použijete pro zacelení větších mezer mezi spoji dílů.
  • štětce - nejlepší je si koupit kvalitní v modelářském obchodě. Bude dobré mít nejméně dva. Jeden tenký kulatý na malé díly a druhý větší a placatý, který je lepší při natírání větších ploch.
  • modelářské barvy - jedna z nejdůležitějších věcí pro stavbu každého modelu. Více o barvách v samostatném odstavci.
  • špejle a párátka - můžou se hodit pro rozmíchávání barvy nebo nanášení lepidla.
  • nůžky - poslouží ke stříhání krycí pásky a dekálů (nálepky), které se nalepují na model.
  • ředidlo - budete ho potřebovat hlavně na čištění štětců a občas na jemné ředění barev. Já používám technické ředidlo S6001 na ředění a S6005 na čištění.

 

Sami vidíte, že je to celkem dlouhý seznam. Postupně zjistíte, že budete potřebovat ještě mnoho dalších věcí. Pro začátek se vám ještě můžou hodit kolíčky na prádlo, plastelína, čistící tyčinky do uší, špendlíky, pinzeta, několik malých plastových misek a kelímků, kusy látky na čištění modelů, štětců i pracovní desky a také víčka od nápojových lahví (třeba od piva), které poslouží k míchání a ředění malého množství barvy.

Tohle jsou úplně základní pomůcky. Postupně během stavby vám představím několik dalších nástrojů a chemických přípravků, které využijí hlavně pokročilejší modeláři.

 

Barvy

Snad nejdůležitější z celého modelu je barva. Můžete mít drahý model, ale bez zvládnutí techniky nátěru se nepřiblížíte modelářské elitě, a proto se tomuto tématu budu věnovat trochu více.

Většina stavebnic umožňuje vybrat si z různých kamuflážních zbarvení modelu. Každá verze pak má obvykle uveden seznam barev. Existuje hodně výrobců modelů a každý z nich preferuje jiného výrobce barviček. Výrobci přitom nepoužívají jednotný standard a tak se může stát, že stejná barva má různá označení. Často nám nezbude nic jiného, než že si musíme barvičky převést, např. ze značky Model Master do značky Humbrol. To se dělá pomocí převodníku barev. Existují elektronické převodníky, které poskytují výrobci, ale také samotní modeláři. Obvykle také můžete převodník sehnat u prodejců modelů v papírové podobě.

Jakého výrobce barev vybrat

Osobně používám barvičky Humbrol, protože jsou levné a mají dobrou kvalitu. Pro nástřik airbrushem preferuji Model Master, jehož barvy jsou dražší, ale zato kvalitnější. Existuje ale i řada dalších výrobců, takže samotná volba závisí jen na vás.