Batikování, batika, tisk

21.05.2016 21:55

 

Batikování, batika je oblíbenou a módní výtvarnou technikou. Princip batiky spočívá v tom, že neumožníme barvě, aby rovnoměrně látku obarvila. Díky tomu vznikají často neuvěřitelné barevné vzory a efekty. Batikovacích technik je velké množství, většina se vyvíjela po tisíciletí. Dokonalosti dosáhla v Asii, ale i v Africe. Batik je mnoho druhů - Vázaná batika (provázky svázaná látka se ponoří do barvící lázně a v místech ovázání zůstává původní, většinou bílá barva s postupným přechodem k barvě, kterou jsme použili), sypaná batika (na mokré plátno sypeme práškové barvivo, které poté zafixujeme například v páře), vosková batika (díky ní docílíme složitější a konkrétnější vzory, vzniká nanesením vosku na látku a následným obarvením), šitá batika (zadním stehem různé velikosti prošijeme látku v pruzích, vlnovkách, elipsách, spirálách; vyšijeme vzor nití a po prošití pevně stahneme a zafixujeme uzlíky; u rovných linií můžeme látku v místě stažení ještě ovázat nití nebo provázkem; obarvíme v barvící lázni a ustálíme dle návodu na barvách), Šibori, Shiboru (Šibori je stará japonská technika zdobení hedvábí, část této techniky se dá použít i na bavlnu, Shiboru znamená v japonštině muchlání nebo mačkání, Vzory vznikají skládáním, vrásněním, šitím, stáčením a dále se pokračuje překládáním, uzlováním a svazováním), skládaná batika, vyvazovaná (používáme kamínky, luštěniny, mušle...), mačkaná batika, kolíčková batika, savová, prkýnková... Většinu batik lze vzájemně kombinovat mezi sebou, případně je doplňovat dalšími technikami dekorování textilu.

Batikování není náročné a batika může být velmi krásným módním doplňkem. Pomocí batikování rovněž můžete znovu oživit použité látky. Články se týkají naprostých základů, ale i pokročilých a profesionálních technik. Batika nejlépe vynikne na přirodních materiálech - bavlna, len, hedvábí. Vedle batiky se zde budeme věnovat také tisku na látku. Tisk je technika zdobení textilu otiskem razítek nebo tiskátek. Razítka si můžeme koupit hotová, ale lepší bude, pokud si svá originální razítka vyrobíme. Nejjednoduší razítko je z brambory. Trvalejší razítko vytvoříme tak, že na dřevěný špalíček nalepíme vyříznutý tvar z linolea, gumy nebo korku. Jako tiskátka můžeme použít vše, co má zajímavý plastický povrch - listy, rozkrojené ovoce, krajky, provázky, mušle, ruce... 

 

Většina technik barvení textilu se provádí za horka. Obarvení látky, ať jednobarvené nebo formou batiky, nejsnáze provedeme v horké lázni. Tímto procesem barva pronikne do vlákna a nemění pružnost látky.

 

Barvy na textil

Mám velmi dobré zkušenosti s barvami na vlnu a bavlnu od firmy Cheds. Oba typy barev velmi dobře obarví i hedvábí a len (pouze u hedvábí musíme počítat s mírnou změnou odstínu, a proto je lépe barvu nejdříve vyzkoušet). Tyto barvy jako jediné jsou české výroby a od toho se také odvíjí nízká cena oproti barvám dovezeným. Barvy Cheds mají na našem trhu také jednoznačně největší škálu barev. Pokud dodržíte návod k použití, jsou stálobarevné a nevypírají se. Obdobné barvy na textil jsou dovozové Duha, Iberia, Javana... Všechny jmenované barvy jsou v prášku a tudíž se dají použít i na sypanou batiku.

 

Zásady barvení látek

  • K základním pravidlům barvení patří barvit předem vypranou látku zbavenou všech impregací, případně nečistot.
  • Před barvením látek nikdy nepoužíváme aviváž.
  • Barvená látka by měla být v ideálním případě bílá. Pokud budeme barvit již barevnou látku, musíme počítat se změnou odstínu námi zvolených barev.
  • Výhodnější je barevnou látku předem odbarvit a nemusíme si pak dělat hlavu s případným mícháním barev s podkladem. Odbarvovač patří ke každé řadě barev na látky. Hodí se nám i v případě, že se nám dílo nepodařilo (případně ho lze použít při batikování). Odbarvovače nebývají příliš šetrné k látce, a proto je lepší je nepoužívat opakovaně. U hedvábí ho raději nepoužívám vůbec.
  • Nejlépe se pracuje s přírodními materiály - bavlna, len a hedvábí. Dobře absorbují barvy a jsou příjemné na dotek. Hedvábí ještě díky svému přirozenému lesku dodá barvám sytost.
  • Důležitá je také struktura materiálu, zvláště při batice. Tkanina má tvarovou stálost, vzory se na ní nemění jako třeba na úpletu, kde se úměrně k pružnosti látky deformují.
  • Hustota tkaniny a její gramáž ovlivňuje sytost barvy. Velmi dobře je to vidět na hedvábí, pokud například zvolíte silnější Crepe de Chine 16, získáte při použití stejné barvy výraznější odstín než u tenčího Chiffonu.
  • Nesmíme zapomenout na ošetřování barvených látek. Pereme je zásadně při nízkých teplotách do 40°C, nejlépe jednotlivě a v ruce. Při praní v pračce je obrátíme na rub. Můžeme použít aviváž. Hedvábí pereme v mýdle nebo šamponu a žehlíme, na rozdíl od ostatních materiálů, ještě za vlhka (Pongé žehlíme mokré).